Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.nye.bab] | ڤڽبب

Definisi : sesuatu atau seseorang yg menyebabkan ber­lakunya sesuatu: Ini akan meng­akibatkan kemusnahan kpd manusia yg juga me­rupakan ~ pencemaran itu. Kerosakan tisu merupakan ~ utama gejala penyakit dlm jangkitan virus. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[pe.nye.bab] | ڤڽبب

Definisi : 1. orang (pihak dsb) yg menjadi sebab atau punca kpd sesuatu (kejadian, peristiwa, perbuatan, dll); 2. sesuatu (spt penyakit, bencana alam, dll) yg menjadi sebab kpd sesuatu: dia tidak menyangka tindakan-nya yg menurut hati itu menjadi ~ dirinya tersadai dlm kancah kehinaan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata penyebab


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
air-bornebawaan udaraKimiaTiadaPerihal penyebab penyakit kecil yang ditularkan melalui atau oleh udara atau angin. Sebilangan besar penyebab penyakit tumbuhan, lebih-lebih lagi kulat, adalah bawaan udara.
hyperglycaemiahiperglisemiaVeterinarPraklinikalKepekatan glukosa darah yang melebihi paras normal. Antara penyebab utama hiperglisemia ialah diabetes melitus dan pascaprandial; iaitu selepas pengambilan makanan yang mengandungi karbohidrat tinggi. Antara penyebab lain ialah penyakit pankreas; drug dan tekanan. Petanda hiperglisemia termasuklah selalu dahaga; kerap kencing; mulut dan kulit kering; kurang selera; loya; muntah; letih dan mengantuk.
cardiogenic shockkejang kardiogenikVeterinarPraklinikalKegagalan edaran periferi akut akibat jantung kurang berfungsi. Antara ciri kejang kardiogenik ialah hipotekanan; takikardia; vasopencerutan; perpeluhan dan keresahan. Penyebab yang paling biasa ialah trombosis koronari. Penyebab lain ialah embolisme pulmonari teruk; karditis pulminan akut dan aritmia.
broad spectrum antibioticantibiotik spektrum luasFarmasiFarmakologiAntibiotik yang aktif terhadap pelbagai kumpulan mikroorganism.a.Antibiotik inimempunyai kesan membunuh atau menindas pertumbuhan pelbagai mikroorganisma penyebab penyakit. Antibiotik spektrum luas biasanya digunakan untuk rawatan empirikal sebelum patogen penyebab penyakit dikenal pasti. Selain itu, antibiotik spektrumluas juga digtmakan terbadap mikroorganisma yang rintang drug. Contoh antibiotik spektrum luas ialab anttbiotik kuinolon.
water-bornebawaan airKimiaTiadaPerihal penyebab penyakit yang ditularkan melalui, atau oleh air. Contohnya ialah Phytophthora yang menyebabkan penyakit busuk pangkal batang lada hitam, cerana durian dan lain-lain lagi.
seed-bornebawaan benihKimiaTiadaPerihal penyebab penyakit yang ditularkan melalui atau oleh biji benih, anak benih atau bahan lain daripada tumbuhan yang digunakan sebagai benih. Contohnya ialah Fusarium spp. yang menyebabkan penyakit besar rabu.
stylet-bornebawaan stiletKimiaTiadaPerihal penyebab penyakit, biasanya virus, yang ditularkan melalui stilet vektor nematod. Oleh yang demikian, virus ini bukan virus beredar.
soil-bornebawaan tanahKimiaTiadaPerihal penyebab penyakit yang ditularkan melalui, atau oleh tanah. Contohnya ialah Rhizoctonia, Fusarium, Verticillium dan lain-lain lagi, termasuk nematod.
disinfectantpenyahjangkitFarmasiFarmakologiAgen yang memusnahkan mikroorganisma penyebab jangkitan. Walau bagaimanapun, agen ini biasanya tidak. berkesan untuk membunuh bakteria penghasil spora. Agen ini selalunya digunakan secara luaran pada objek tidak.hidup kerana kesan iritasinya yang terlalu tinggi terhadap benda hidup. Sinonim disinfektan.
carcinogenickarsinogenikMakanan dan PemakananPemakananBahan yang menjadi penyebab kanser. Contoh bahan karsinogenik seperti logam berat, tembakau, dan asbestos.
123

Kembali ke atas