Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.ran.ta.ra.an] | ڤرانتاراءن

Definisi : 1 hal berantara; hal menghubungkan orang dll yg berantara. 2 cara atau jalan yg menjadi penghubung supaya sesuatu dpt dilaksanakan: Ceramah itu disampaikan melalui ~ televisyen. Hadiah hari jadi kawannya dikirim melalui ~ seorang sahabat. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[pe.ran.ta.ra.an] | ڤرانتاراءن

Definisi : 1. perihal mengantarai (ber­tindak sbg orang tengah): dlm pertikaian antara Malaysia dgn Indonesia diminta ~ dr negeri Siam; 2. penghubung (antara dua orang dll): saya kirim surat ini dgn ~ kawan saya; 3. = dgn ~ dgn jalan, melalui: kursus itu diberikan dgn ~ radio; 4. ark hubungan (pertalian, pergaulan): ~ dgn majikannya sudah kurang baik; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata perantaraan


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
intermediate care facilitykemudahan jagaan perantaraanGerontologiTiadaPenjagaan perantaraan yang biasanya diperlukan di rumah asuhan termasuk pertolongan untuk melakukan aktiviti harian. Pertolongan ini tidak memerlukan penglibatan kakitangan profesional berdaftar.
intermediate frequency stripjalur frekuensi perantaraanKejuruteraanTiadaSatu subperhimpunan yang mengandungi peringkat frekuensi perantaraan dalam penerima.
intermediaryperantaraan; pengantaraSejarahTiadaTiada
optical mediumperantaraan optikGeografiTiadaTiada
reaction intermediateperantaraan tindak balasKimiaTiadaTiada
key intermediateperantaraan utamaKimiaTiadaTiada
arylthalium intermediateperantaraan ariltaliumKimiaTiadaTiada
bridged intermediateperantaraan bertitianKimiaTiadaTiada
financial intermediaryperantaraan kewanganPentadbiranTiadaInstitusi yang bertindak sebagai pengantara dalam pergerakan dana daripada pihak yang berlebihan kepada pihak yang memerlukan.
disintermediationhapus perantaraanPentadbiranTiada1. Urus niaga antara peminjam dan pemberi pinjam tanpa pengantara kewangan seperti bank. 2. Proses pelucutan peranan institusi kewangan dalam pelaburan.
12345678910...

Kembali ke atas