Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata perantaraan


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
intermediate switchsuis perantaraanTeknikElektrikSuis yang direka bentuk sebagai suis pembalik litar tanpa kedudukan mati. Suis ini digunakan untuk mengawal lampu dari satu empat atau lebih. Suis ini biasanya digunakan bersama suis dua hala, dan berfungsi membalikkan sambungan di antara suis dua hala tersebut supaya kedudukan hidup menjadi kedudukan mati, atau sebaliknya.
intermediate cuttingtebangan perantaraanPerhutananPengurusan HutanPenebangan pokok yang dibuat sebelum tebangan akhir dirian.
intermediate gas-liftangkat gas perantaraanKejuruteraanPetroleumSalah satu kaedah angkat gas. Dalam kaedah ini gas bertekanan tinggi disuntikkan berselang seli ke dalam tetiub dan titik suntikannya berada di bawah aras atas bendalir yang terdapat di dalam tetiub berkenaan. Dengan demikian slug bendalir yang terbentuk akibat suntikan gas yang berselang seli tersebut akan terangkat ke permukaan.
metabolitemetabolitFarmasiFarmakologiBahan perantaraan dan produk akhir yang terhasil daripada tindak balas metabolik termasuk bahan kimia yang terbentuk daripada biotransformasi sesuatu drug. Metabolit yang terhasil boleh bersifat aktif atau tidak aktif. Biasanya, hanya metabolit aktif yang terhasil daripada metabolisme sesuatu drug akan menghasilkan kesan farmakologi.
dextrindekstrinMakanan dan PemakananTeknologi MakananHasi perantaraan dalam hidrolisis kanji kepada maltosa. Dekstrin boleh dihasilkan daripada kanji dengan tindak balas asid, enzim atau haba. Dekstrin larut dalam air sejuk dan digunakan sebagai pembawa bagi ramuan aktif seperti perisa dalam sup, kuah dan campuran serbuk minuman.
resitolresitolPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanPeringkat perantaraan dalam tindak balas pembuatan resin termosat apabila komponen resin menjadi lembut semasa dihangatkan, dan mengembang apabila bersentuhan dengan cecair tertentu, tetapi tidak berlakur dan tidak larut sepenuhnya.
through boxkotak telusTeknikElektrikKotak besa yang menjadi perantaraan di antara satu pemasangan dengan pemasangan yang lain dan mempunyai dua laluan masuk pada arah yang bertentangan. Kotak ini boleh juga digunakan sebagai punca keluaran titik lampu atau digunakan sebagai tempat menarik kabel masuk ke dalam pembuluh, di samping mengurangkan jarak yang perlu dilalui oleh kabel yang masuk ke dalam pembuluh.
mediation theoryteori pengantaraKomunikasiKorporatTeori tentang proses perundingan, perantaraan, dan perbincangan antara dua kumpulan bagi mencapai satu tahap perkongsian makna yang tinggi dan persetujuan secara bersama. Teori yang diasaskan oleh Charles E. Osgood dalam konteks perhubungan awam atau komunikasi korporat merujuk kepada kedudukan dan fungsi media sebagai perantara, pembicara, dan penyalur maklumat antara individu atau kelompok yang berbeza bagi mewujudkan persefahaman atau mengurangkan ketegangan. Teori ini kerap digunakan dalam kajian komunikasi khususnya dalam kempen perhubungan awam.
hammerstonebatu pemukulArkeologiData Arkeologi dan Teknik ArkeologiAlat perantaraan yang digunakan untuk menghasilkan alatan batu. Alat ini biasanya dipilih daripada jenis batu yang keras seperti kuartza yang terdiri daripada pelbagai saiz. Batu ini dipukul pada bahagian permukaan batu lain sehingga berbentuk alatan yang boleh diguna pakai. Alat ini ditemui di Kota Tampan (Perak).
intermediate moleculemolekul perantaraKejuruteraanKejuruteraan KimiaKeluaran atau bahan tindak balas perantaraan dalam tindak balas kimia jenis bersiri yang bergantung pada keaktifan atau tenaganya.
1234

Kembali ke atas