Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata perbuatan

Peribahasa

Terpijak di tanah kapur,
     putih tapak;
terpijak di tanah arang,
     hitam tapak.

Bermaksud :

Perbuatan baik, baiklah akibatnya; perbuatan jahat, jahatlah akibatnya.

 

Lihat selanjutnya...(119)


Glosari Dialek Kedah

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
nasik tangaeh[nA.si/ tA.NAEh] perbuatan isteri yang jahat untuk membodohkan suaminya dengan cara memperbomohkan melalui nasi yang bercampur najis. Nasi yang dibubuh kotoran najis dengan jampi serapah itu diberi makan kepada suami agar menurut kata, tidak melawan malah menjadi seolah-Bini deraka hak bagi laki dia makan nasik tangas tentu jadi isi neraka.[bi.ni d«.ÒA.kA hA/ bA.gi lA.ki di.jA mA.kAn nA.si/ tA.NAEh t«n.tu dZA.di i.si n«.ÒA.kA]Isteri durhaka yang memberi suaminya makan nasi tangas tentu akan menjadi isi neraka.
jelangaq[dZ«.lA.NA)Ö]kata adjektifberkenaan membuat pekerjaan, perbuatan dan lain-lain dengan tidak cermat, gopoh, kasar; cemerekap.Mokalu bejalan ataeh lantai licin jangan jelangaq sangat, sat ni jatoh.[m.kA.lu b«.dZA.lAn A.tAEh lAn.tAj li.tSin dZA.NAn dZ«.lA.NA)Ö sA.NAt sAt ni dZA.toh]Kalau berjalan di atas lantai yang licin, janganlah gopoh sangat, nanti jatuh.
cemerekap[tS«.m«.Ò«.kAp]kata adjektifberkenaan membuat pekerjaan, perbuatan dan lain-lain dengan tidak cermat, gopoh, kasar; jelangaq.Dia tu kalu buat kreja cemerekap, pasai itula orang tak bagi kreja kat dia.[di.jA tu kA.lu bu.wAt kÒ«.dZA tS«.m«.Ò«.kAp pA.sAj tu.lA .ÒAN tA/ bA.gi kÒ«.dZA kAt di.jA]Dia tidak cermat membuat kerja, sebab itulah orang tidak memberi kerja kepadanya.
buat kerin[bu.wAt k«.Òin] keadaan selamba seseorang selepas melakukan sesuatu perbuatan (yang tidak baik) sebagai reaksi terhadap tuduhan ke atasnya.Semua orang nampak dia ambek buah tu tapi bila orang tudoh dia, dia buat kerin saja.[s«.mu.wA .ÒAN nAm.pA/ di.jA Am.be/ bu.wAh tu tA.pi bi.lA .ÒAN tu.doh di.jA di.jA bu.wAt k«.Òin sA.dZA]Semua orang melihat dia yang mengambil buah itu tetapi apabila dituduh, dia berlagak seolah-olah tidak melakukannya.
geret[g«.Òet]kata kerja1. menggigit atau menghabiskan sedikit demi sedikit dengan gigi seperti perbuatan lipas, arnab, tupai dan tikus, kerumit.Habeh kaen baju dalam lemari tu kena geret tikuih.[hA.beh kAen bA.dZu dA.lAm l«.mA.Òi tu k«.nA g«.Òet ti.kuih]Habis musnah pakaian di dalam almari itu dikerumit tikus.

Kembali ke atas