Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata perot


Glosari Dielek Melaka

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan DialekMaksud Ayat
perot muda[p«.Äot mu.d«] bahagian perut dari aras pusat ke ari-ari.Aku tak tahu ngape, perot mude aku ni rase senak.[A.ku tA/ tA.hu NA.p« p«.Äot mu.d« A.ku ni ÄA.s« s«.nA/]Aku tidak tahu mengapa perut muda aku ini terasa senak.
perot kayu[p«.Äot kA.ju] empulur.Aku rase, gelegau ni perot kayu, tu yang cepat patah.[A.ku ÄA.s« g«.l«.gAw ni p«.Äot kA.ju tu jAN tS«.pAt pA.tAh]Aku agak, gelegar ini diperbuat daripada empulur, itu yang cepat patah.
dudok perot[du.do/ p«.Äot] berkenaan perempuan yang baru mengandung; dudok bulanKau ni tengah dudok perot, tok sah lasak sangat[]Engkau ini baru mengandung, tidak usah buat kerja lasak sangat.
mengkam[m«N.kAm]kata adjektifsakit perut sedikit.Mengkam pulak perot aku, makan nangke agaknye.[m«N.kAm pu.lA/ p«.Äot A.ku mA.kAn nAN.k« A.gA/.ø«]Sakit perut pula aku, makan nangka agaknya.
melempen[m«.l«m.pen]kata adjektifkeadaan perut yang pipih akibat kurus atau telah lama tidak makan.Lame saket ape tak melempen perot die.[lA.m« sA.ket A.p« tA/ m«.l«m.pen p«.Äot di.j«]Lama sakit apa tak melempen perutnya.
dudok bulan[du.do/ bu.lAn] berkenaan perempuan yang baru mengandung; dudok perot.Kau ni tengah dudok bulan, tok sah lasak sangat.[]Engkau ini baru mengandung, tidak usah buat kerja lasak sangat.

Kembali ke atas