Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pé.rot] | ڤيروت

Definisi : (pérot) herot. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata perot


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
Fabry Perot filterturas Fabry PerotFizikOptikTuras interferens optik yang sama dengan interferometer Fabry Perot kecuali ruang antara permukaan yang terpantul agak dekat.
Fabry Perot fringespinggir Fabry PerotFizikOptikPinggir interferens yang berbentuk siri cincin yang terhasil apabila sumber cahaya monokroma dicerap melalui interferometer Fabry Perot.
Fabry-Perot etalonetalon Fabry-PerotFizikOptiklih. etalon.
Fabry Perot interferometerinterferometer Fabry PerotFizikOptikInterferometer yang mengandungi dua plat kaca selari yang bahagian dalamnya disadurkan dengan perak supaya sinar yang melalui celah kaca ini terpantul secara berganda sebelum ditransmisikan.
Fabry-Perot etalonetalon Fary-PerotFizikModenLihat etalon.
Fabry-perot interferometerinterferometer Fabry-perotFizikModenInterferometer yang mempunyai dua plat kaca selari yang bahagian dalamnya disaduri perak supaya sinar yang melalui celah kaca ini terpantul secara berganda sebelum dipancarkan.
etalonetalonFizikModenPeranti yang terdiri daripada dua plat kaca selari yang permukaan sebelah dalamnya disaduri bahan pemantul dan dipisahkan oleh bahan tertentu. Peranti ini digunakan untuk menghasilkan corak belauan apabila dikenakan cahaya monokrom. etalon Fabry-Perot.
etalonetalonFizikOptikPeranti yang terdiri daripada dua plat kaca selari yang dipisahkan dengan bahan tertentu. Permukaan dalam plat ini disadur dengan bahan pemantul. Etalon digunakan untuk menghasilkan corak belauan apabila dikenakan cahaya monokroma seperti pinggir bulat dalam interferometer Fabry-Perot.

Kembali ke atas