Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pé.rot] | ڤيروت

Definisi : (pérot) herot. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata perot


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
Fabry Perot filterturas Fabry PerotFizikOptikTuras interferens optik yang sama dengan interferometer Fabry Perot kecuali ruang antara permukaan yang terpantul agak dekat.
Fabry-Perot laserlaser Fabry-PerotKejuruteraanTiadaLaser dengan dua cermin dipisahkan oleh bahantara penguat bagi membentuk salun Fabry-Perot.
Fabry Perot fringespinggir Fabry PerotFizikOptikPinggir interferens yang berbentuk siri cincin yang terhasil apabila sumber cahaya monokroma dicerap melalui interferometer Fabry Perot.
Fabrey-Perot resonatorpenyalun Fabrey-PerotKejuruteraanTiadaTiada
Fabry-Perot resonatorsalun Fabry-PerotKejuruteraanTiadaSalun yang membentuk rongga laser dengan meletakkan dua permukaan cermin selari pada kedua-dua hujung bahantara laser.
Fabry-Perot interferometerinterferometer Fabry-PerotKejuruteraanTiadaInterferometer yang mengkaji corak interferens.
Fabry-Perot etalonetalon Fabry-PerotFizikOptiklih. etalon.
Fabry Perot interferometerinterferometer Fabry PerotFizikOptikInterferometer yang mengandungi dua plat kaca selari yang bahagian dalamnya disadurkan dengan perak supaya sinar yang melalui celah kaca ini terpantul secara berganda sebelum ditransmisikan.
Fabry-Perot etalonetalon Fary-PerotFizikModenLihat etalon.
Fabry-perot interferometerinterferometer Fabry-perotFizikModenInterferometer yang mempunyai dua plat kaca selari yang bahagian dalamnya disaduri perak supaya sinar yang melalui celah kaca ini terpantul secara berganda sebelum dipancarkan.
12

Kembali ke atas