Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pin] | ڤين

Definisi : sj jarum yg digunakan utk mencucukkan dan melekatkan sesuatu pd benda lain, pasak, peniti, semat; ~ susup pin yg digunakan utk memasukkan tali (getah atau reben) ke dlm kelim; mengepin mengenakan pin pd (baju dll). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pin] | ڤين

Definisi : akronim bagi personal identification number (nombor pengenalan peribadi). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pin] | ڤين

Definisi : (dlm permainan boling) objek drpd kayu atau bahan sintetik yg berbentuk spt botol, yg disusun secara berkelompok utk dijadikan sbg sasaran pukulan bola. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
pin (kata nama)
Bersinonim dengan semat, jarum, cemat, peniti, cuban, tingau;,
Kata Terbitan : mengepinkan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
self-threading pinpin swaulirPergigianTiadaPin bergerigi yang digunakan dalam bidang pergigian yang berfungsi untuk memberi pegangan kepada restorasi. Pin ini diskrukan ke dalam liang pin yang disediakan pada gigi untuk mendapat pegangan bagi bahan restorasi. Liang pin yang disediakan lebih kecil daripada saiz pin. Pin ini terdapat dalam empat saiz dengan garis pusat 0.78 mm, 0.61 mm, 0.48 mm dan 0.38 mm manakala saiz liang pin yang dibuat dengan gerudi khas pula ialah 0.68 mm, 0.53 mm, 0.43 mm dan 0.34 mm. Sinonim pin berulir.
pin-fixationfiksasi pinPerubatanTiadaKaedah penstabilan fraktur tulang dengan memasangkan pin ke dalam fragmen yang terfraktur. Pin-pin ini dihubungkan pula dengan bar logam.
cemented pinpin tersimenPergigianTiadaPin yang digunakan dalam bidang pergigian yang berfungsi untuk memberi pegangan kepada restorasi. Pin ini tidak bergerigi dan disimenkan ke dalam liang pin yang disediakan pada gigi untuk mendapat pegangan bagi bahan restorasi. Saiz liang pin yang dibuat dengan gerudi khas ialah 0.025-0.05 mm lebih besar daripada saiz pin. Pin disimen menggunakan zink fosfat atau zink polikarboksilat. Penggunaan pin jenis ini tidak meluas berbanding pin swaulir.
pin-retained restorationrestorasi pegangan pinPergigianTiadaRestorasi yang menggunakan pin sebagai pegangan tambahan kepada bentuk pegangan yang sedia ada pada kaviti atau pada kaviti yang tidak mempunyai sebarang bentuk pegangan. Pin yang digunakan mungkin jenis pin berulir atau pin skru, pin kunci geseran dan pin tersimen.
pinballpinbalSukanTiadaBola logam yang ditujukan kepada pin-pin bernombor yang dilekatkan pada papan yang condong.
pinball machinemesin pinbalSukanTiadaMesin yang mempunyai pin-pin bernombor yang dilekatkan pada papan yang condong.
pin highseparas pin/sejajar pinSukanTiadaTiada
dowel pinpin dowelPergigianTiadaPin yang dipasang pada dai bagi memudahkan pemisahan dai daripada model pergigian. Model pergigian adalah acuan gigi bagi rahang atas atau bawah yang biasanya diperbuat dari plaster. Pin ini biasanya diperbuat daripada tembaga.
friction pin-lockedpin terkunci geseranPergigianTiadaPin yang digunakan dalam bidang pergigian yang berfungsi untuk memberi pegangan kepada restorasi. Pin yang berukuran 4 mm ini diperbuat daripada logam dan bergerigi. Ia ditanam ke dalam dentin sedalam 2 mm dan yang selebihnya akan berada di dalam kaviti untuk memegang bahan restorasi. Sebelum pin ini ditanam ke dalam struktur gigi, liang pin dibuat dengan gerudi khas yang lebih kecil iaitu 0.025-0.05 mm daripada saiz pin yang digunakan.
impulse pinpin dedenyutKejuruteraanKejuruteraan MekanikAlat yang dicagakkan pada cakera besi dalam mekanisme kawalan gerakan jam. Alat ini berfungsi menerima dedenyut dan membuka roda pelepas. Pin ini diperbuat daripada batu delima atau batu nilam dan kini banyak diperbuat daripada bahan sintetik. Pin ini boleh berbentuk elips, separuh bulatan atau segi tiga.
12345678910...

Kembali ke atas