Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pin] | ڤين

Definisi : sj jarum yg digunakan utk mencucukkan dan melekatkan sesuatu pd benda lain, pasak, peniti, semat; ~ susup pin yg digunakan utk memasukkan tali (getah atau reben) ke dlm kelim; mengepin mengenakan pin pd (baju dll). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pin] | ڤين

Definisi : akronim bagi personal identification number (nombor pengenalan peribadi). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pin] | ڤين

Definisi : (dlm permainan boling) objek drpd kayu atau bahan sintetik yg berbentuk spt botol, yg disusun secara berkelompok utk dijadikan sbg sasaran pukulan bola. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
pin (kata nama)
Bersinonim dengan semat, jarum, cemat, peniti, cuban, tingau;,
Kata Terbitan : mengepinkan,


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
yang mempunyai kepanjangan gelombang 1000 km hingga 2500 km (skala siklon) di lapisan bawah troposfera. Gangguan ini dapat dicam pada carta sinoptik sebagai sistem tekanan tinggi dan rendah yang berpindah-pin - dah. Gelombang ini dapat dikaitkan dengan usikan tak stabil. (HID) cylinder strength (kekuatan silinder) Kekuatan yang diukur melalui ujian ke atas silinder konkrit berdiameter 150 mm dan panjang, yang dinyatakan hair crack (retak rerambut) Retak halus yang boleh dilihat dengan mata kasar. (KEJ) hair follicle (folikel rambut) Rongga seperti tiub dalam epidermis yang mengelilingi akar rambut. (UBAT) hairpin loop (gelung pin rambut) Gelung heliks ganda dua yang terbentuk hasil pemasangan jujukan pelengkap yang bersebelahan pada DNA bebenang tunggal atau RNA. (BIO) half bat (bata setengah) Bata yang dibelah separuh mengikut arah

Kembali ke atas