Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : bp berputar-putar (tidak jujur); (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : akal (tipu muslihat, tipu daya, dll) yg berbelit-belit: berita itu mengandungi segala macam ~; berputar belit berlaku tidak jujur, berubah­-ubah janjinya dll; memutarbelitkan mengubah-ubah janji (ke­benaran, perkataan, dsb) dgn tujuan utk menipu dsb: kita tidak harus ~ fakta-fakta sejarah. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
putar
Kata Terbitan : berputar, berputar-putar, memutarkan, putaran, pemutaran,

Peribahasa

302

Don't let the fox guard the hen-house

Jangan berikan tanggungjawab atau kepercayaan kepada orang yang tidak patut dipercayai.

Jangan menyuruh kapak menyelam beliung

The people were really angry when it was discovered that a known swindler had been elected as the treasurer of the village. It was unbecoming to let the fox guard the hen-house. We feared that he might exploit his position for his own interests.

Orang ramai naik marah apabila mendapat tahu bahawa seorang lelaki yang diketahui kaki putar belit dipilih menjadi bendahari kampong itu. Jangan menyuruh kapak menyelam beliung. Kami khuatir dia mungkin menggunakan kedudukannya demi kepentingan peribadi.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(3)

Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
RAJA MUNDELIAR

RAJA MUNDELIAR (? - ? ), saudagar keturunan Keling pada zaman Kesultanan Melaka. Tarikh dan tempat lahirnya tidak diketahui secara pasti. Raja Mundeliar adalah seorang yang kaya-raya dan oleh sebab itu dia dapat bergaul serta berdamping dengan pembesar-pembesar Melayu yang menjadi tonggak pentadbiran Empayar Melaka pada ketika itu. Dengan kedudukannnya itu, dia mempunyai pengaruh yang kuat terhadap beberapa pembesar yang rapat dengannya. Dia juga terlibat dalam kegiatan serta putar-belit politik para pembesar itu.

SEJARAH DAN ARKEOLOGITokoh

Kembali ke atas