Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[sa.mun] | سامون

Definisi : belukar. semak ~ semak-semak dan belukar yg terbiar. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[sa.mun] | سامون

Definisi : ; ~ gurun tumbuh-tumbuhan (semak dan belukar) di kawasan yg berhampiran dgn padang pasir; semak ~ semak dan belukar. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[sa.mun] | سامون

Definisi : = ~ sakal perampasan dgn paksa (aniaya); ~ sakal berdarah tangan prb sesuatu yg diperiksa (disiasat) hendaklah ada buktinya; menyamun merampas di tengah jalan dll (dgn paksa): lapan orang lanun telah ~ sebuah perahu nelayan; samunan hasil rampasan; kesamunan kehilangan kerana disamun orang; penyamunan perihal menyamun, peram­pasan; penyamun orang yg menyamun. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
samun
Kata Terbitan : menyamun, samunan, penyamunan, kesamunan,

Peribahasa

Kicang-kecoh ciak.

Bermaksud :

Sesuatu perkara yang akan diperiksa hendaklah ada buktinya. (Peribahasa lain yang sama makna: Samun sakal berdarah tangan). kicang-kecoh = tipu daya; ciak = dakwa.

 

Lihat selanjutnya...(2)


Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
Tuan, perkataan semak samun perlu ditulis dengan meletakkan tanda sempang atau tidak? semak-samun atau semak samun?Ejaan yang betul ialah semak samun.Ejaan12.06.2012
Mencantas semak samun. Boleh ke mencantas semak samun? Terima kasih.Dalam Kamus Dewan Edisi Keempat, mencantas bermaksud memangkas atau memancung (hujung dahan, kepala, dll). Dalam konteks semak samun, perkataan mencantas dan  memangkas semak samun boleh digunakan, iaitu yang bermaksud memotong hujung tumbuh-tumbuhan supaya pendek.  Tatabahasa25.07.2018
1. Saya terkeliru penggunaan tanda sempang pada kata ganda berentak. Mengapakah perkataan semak samun tiada tanda sempang tetapi sayur-mayur ada tanda sempang? Bagaimanakah untuk mengenal pasti sama ada ada tanda sempang atau tidak pada kata ganda berentak atau berima? 2. Apakah perbezaan oleh sebab dan oleh kerana?1. Kata ganda dieja tanpa tanda sempang apabila kedua-dua perkataan ada maksudnya sendiri apabila tidak digandakan seperti semak samun (semak - semak-semak tumbuh-tumbuhan yg kecil-kecil dan rendah-rendah, belukar, samun - semak-semak dan belukar yg terbiar). Manakala, sayur-mayur perlu diletakkan sempang kerana "mayor" tidak mempunyai maksud yang membolehkannya berdiri sendiri. Akan tetapi, tidak ada rumus yang boleh digunakan untuk mengenal pasti bentuk ejaan ini kecuali merujuk kamus.

2.   Ungkapan yang betul ialah 'oleh sebab' kerana oleh merupakan kata sendi , oleh yang demikian kata yang mengikutinya hendaklah kata nama; iatu sebab. 'Kerana ialah kata sendi dan dengan itu tidak boleh digunakan selepas kata oleh dalan ungkapan tersebut. Kata pemeri ialah digunakan sebagai unsur persamaan atau ekuatif manakala adalah digunakan sebagai unsur huraian atau kualitatif. Cara membezakannya adalah melalaui penggunaannya dalam ayat. Contoh: perkara yang mustahak ialah usaha yang ... sumbangan beliau adalah dari segi... kamus merakamkan semua perkataan yang terdapat dalam penggunaan bahasa oleh masyarakat . Walau bagaimanapun masyarakat harus bijak memilih perkataan tersebut kerana bukan semua perkataan boleh digunakan untuk tujuan rasmi.
Tatabahasa13.08.2015
Apakah alat yang akan digunakan untuk perkataan 'menebas'. Misalan kata, Ali menebas semak-samun dengan ______________.Sabit atau parang.Lain-lain24.01.2007
1)Dira selalu teringat pada kenangan pahit manis semasa menuntut pusat pengajian tinggi.2)Semak-samun di belakang rumah itu belum dipotong.3)Seluar saya sama besar seluar Ahmad.TOLONG BETULKAN KALAU TERDAPAT SALAH.

Saudari/Saudara,

1. Dira selalu teringat pada kenangan pahit manis semasa menuntut di pusat pengajian tinggi.

2. Ayat tepat

3. Seluar saya dan Ahmad sama besar. (ayat yang diolah oleh saudara betul dari aspek tatabahasanya namun, kurang gramatis)

Tatabahasa05.09.2012
Bagaimana kita dapat membezakan sebutan bagi BE seperti yang terdapat dalam “beca” dan “belum”. Terima kasihUntuk makluman tuan, tidak ada cara khusus untuk membezakan antara e pepet dan e taling dalam sesuatu perkataan kecuali melihat pada keseluruhan ayat.; contohnya dalam frasa yang berikut: ....membersihkan semak samun di halaman rumah (e pepet), ...semak semua akaun yang ada (e taling).Tatabahasa06.12.2018

Kembali ke atas