Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : /sébak/; bersebak 1 berpisah ke kiri dan ke kanan (bkn air yg ditempuh kapal dll); berkuak. 2 berbelah (bkn rambut dsb): Rambutnya ~ di tengah-tengah. menyebak 1 mem­buat menjadi berkuak ke kiri atau ke kanan; menguak atau membelah rambut (ketika bersikat). 2 membuka (halaman buku dll); menyingkap. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)


Definisi : (sébak) kuak, belah (rambut), pisah (ke kanan ke kiri); bersebak 1. berpisah ke kiri ke kanan (air ditempuh kapal dll) bercerai, berkuak; 2. berbelah (rambut): rambutnya ~ di tengah-tengah; 3. menepi ke kiri atau ke kanan (utk memberi jalan), menyisi; air besar, batu ~ prb saudara-mara atau sahabat handai akan berpecah belah apabila timbul perselisihan; menyebak 1. menguak ke kiri ke kanan, membelah (rambut ketika bersikat dll), menyiah; 2. bp membuka (halaman buku dll), menyingkap (kain dll); menyebak-nyebak 1. menyingkap dan memisahkan ke kiri ke kanan; 2. bp mem-buka-buka atau membalik-balik (muka surat dll); tersebak 1. terkuak ke kiri ke kanan (air yg ditempuh kapal dll), berbelah (sisiran rambut); 2. bp terbuka (bkn buku). (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : 1. hampir akan bah (sungai), penuh dan banyak airnya, digenangi air: air sungai telah tenang tidak berarus lagi menandakan air sudah ~ pasang; rupa darah spt air ~, bang-kai berhantaran di bumi; 2. ki digenangi air mata (mata), hampir akan menitik (air mata); 3. ki sesak (dada dll): Maznah terhinggut-hinggut bahunya menahan ~ di dada; menyebakkan menyebabkan jadi sebak; kesebakan keadaan sebak (digenangi air mata, sesak di dada dsb): tidak pernah saya mengalami ~ sebegitu semasa tawaf. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
sebak
1. Bersinonim dengan digenangi air: sabak, melimpah, bah, banjir, ampuh, lembak, banyak air, empoh, kojoh,
Berantonim dengan kering

2. Dalam konteks dada
bersinonim dengan sesak, sebu, sedih, berat,
Berantonim dengan lega

Kata Terbitan : menyebakkan, menyebak, tersebak,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
tidal river banktebing sebakBiologiTiadaTiada
running or fanning outsebakKomunikasiTiadaTiada
decongestantdekongestanPerubatanTiadaAgen yang mengurangkan sebak atau bengkak.
team word-webjaring kata kumpulanPendidikanTiadaKegiatan pembelajaran murid di dalam bilik darjah yang dilaksanakan secara berkumpulan yang memerlukan murid memberikan maklumat tentang sesuatu topik menerusi lakaran peta minda di atas kertas sebak dengan menggunakan warna pen yang berbeza sebagai tanda menunjukkan sumbangan maklumat mereka.

Kembali ke atas