Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[se.be.lah] | سبله

Definisi : 1 sebahagian atau salah satu benda yg berpasangan; setengah; separuh: Beri aku buah limau itu ~. 2 arah yg menunjukkan tempat; jurusan; bahagian: Taman Negara terletak di ~ utara negeri Pahang. 3 tempat yg hampir dgn; dekat; samping: Dia duduk di ~ saya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[se.be.lah] | سبله

Definisi : pelbagai jenis ikan laut, sisa nabi, Arnoglossus spp., Pardachirus spp., Samaris spp., Solea spp., dll. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[se.be.lah] | سبله

Definisi : ; ikan ~ sj ikan laut, a) Pseudorhombus arsius; b) Pseudorhombus javanicus. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[se.be.lah] | سبله

Definisi : 1. setengah, separuh, seperdua, sebahagian (drpd sepasang, dua benda): beri aku nyiur ~; cinta itu tidak datang dr ~ sahaja; 2. bahagian, jurusan, arah: pd ~ petang; orang tuanya tinggal di ~ hilir; 3. dekat, samping: orang ~ (rumah); (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata sebelah

Puisi
 

Sebelah tangan jari lima,
     Dua tangan jari sepuluh;
Niat hati tanam delima,
     Sampai masa peria tumbuh.


Lihat selanjutnya...(31)
Peribahasa

Bagai perahu karam sebelah.

Bermaksud :

Hukuman atau pertimbangan yang kurang adil; berat sebelah. (Peribahasa lain yang sama makna: Bagai limau masam sebelah).

 

Lihat selanjutnya...(19)

291

Nothing venture, nothing win

Kita tidak akan tahu sejauh mana kemampuan kita dalam sesuatu perkara selagi kita tidak mencubanya.

Belum cuba belum tahu

At first, I didn't think that I could climb this mountain with one leg but, nothing venture, nothing win .

Pada mulanya, saya tidak fikir yang saya mampu mendaki gunung ini dengan sebelah kaki, tetapi kata orang, belum cuba belum tahu.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(4)

Glosari Dialek Kedah

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
cenggeng[tSEN.gEN]kata kerjalari dengan kaki sebelah (kerana sebelah lagi telah cedera), terjengket-jengket.Kawaq hak kena tembak kaki tu lari cenggeng-cenggeng masok dalam utan.[kA.wAâÖ hA/ k«.nA tEm.bA/ kA.ki tu lA.Òi tSEN.gEN.tSEN.gEN mA.so/ dA.lAm u.tAn]Pencuri yang ditembak itu lari terjengket-jengket masuk ke dalam hutan.
edang maeh[E.dAN mAEh] nama sejenis ayam laga yang berwarna keemasan (ayam ini kuat di sebelah pagi, keletihan sebelah petang).   
bisan tangan[bi.sAn tA.NAn] kaum keluarga sebelah besan.Kenduri kali ni kenala pangge semua bisan tangan kita.[k«n.du.Òi kA.li ni k«.nA.lA pAN.gE s«.mu.wA bi.sAn tA.NAn ki.tA]Pada kenduri kali ini semua kaum keluarga sebelah besan kita hendaklah dijemput.
   2. bahagian bumbung yang di sebelah hadapan menganjur keluar (untuk menjadi pelindung atau penaung).Bangsai kedai kopi tu patot ada conggoh, biaq telindong panaeh.[bAN.sAj k«.dAj k.pi tu pA.tot A.dA tSN.gh bi.jAâÖ t«.lin.doN pA.nAEh]Bangsal kedai kopi itu sepatutnya beratap tambahan di bahagian hadapan, agar terlindung daripada panas.
deh[dEh]kata namatempat di sebelah sana (yang agak jauh), balik sana.Tak jaoh rumah dia, balek deh tu saja.[tA/ dZA.woh Òu.mAh di.jA bA.le/ dEh tu sA.dZA]Rumahnya tidak jauh, cuma di sebalik sana sahaja.
ringkat[ÒiN.kAt]kata adjektiftempang, pincang, kaki yang pendek sebelah; rengkat.Lepaeh eksiden dia jalan ringkat.[l«.pAEh ek.si.dEn di.jA dZA.lAn ÒiN.kAt]Selepas mengalami kemalangan jalan raya dia berjalan tempang.
rengkat[ÒEN.kAt]kata adjektiftempang, pincang, kaki yang pendek sebelah; ringkat.Lepaeh eksiden dia jalan rengkat.[l«.pAEh ek.si.dEn di.jA dZA.lAn ÒEN.kAt]Selepas mengalami kemalangan jalan raya dia berjalan tempang.
nyeh[øEh]kata kerjamenghembuskan hingus melalui hidung (biasanya dengan menutup sebelah lubang hidung dengan jari atau sapu tangan).Dia demam sesema, pasai tu la dia dok nyeh hingueh sampai merah idong.[di.jA d«.mAm s«.s«.mA pA.sAj tu lA di.jA do/ øEh hi.Nueh sAm.pAj m«.ÒAh i.doN]Dia demam selesema, sebab itu dia terpaksa membuang hingusnya berkali-kali sehingga merah hidungnya.
acaq[A.tSAâÖ]kata namatakungan air kotor, biasanya di luar rumah sebelah dapur, limbahan.Bau acaq tepi rumah tu busuk.[bAw A.tSAâÖ t«.pi Òu.mAh tu bu.su/]Bau limbahan di tepi rumah itu busuk.
reluih[Ò«.luih]kata kerjamenembusi, membolosi, sesuatu tempat berpijak, berlubang hingga ke sebelah; dreluih.Kaki budak tembon tu reluih pasai lantai hak dia pijak tu reput.[kA.ki bu.dA/ t«m.bon tu Ò«.luih pA.sAj lAn.tAj hA/ di.jA pi.dZA/ tu Ò«.put]Kaki budak yang gemuk itu bolos sebab lantai yang dipijak itu reput.
12

Kembali ke atas