Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[se.be.lah] | سبله

Definisi : 1 sebahagian atau salah satu benda yg berpasangan; setengah; separuh: Beri aku buah limau itu ~. 2 arah yg menunjukkan tempat; jurusan; bahagian: Taman Negara terletak di ~ utara negeri Pahang. 3 tempat yg hampir dgn; dekat; samping: Dia duduk di ~ saya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[se.be.lah] | سبله

Definisi : pelbagai jenis ikan laut, sisa nabi, Arnoglossus spp., Pardachirus spp., Samaris spp., Solea spp., dll. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[se.be.lah] | سبله

Definisi : ; ikan ~ sj ikan laut, a) Pseudorhombus arsius; b) Pseudorhombus javanicus. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[se.be.lah] | سبله

Definisi : 1. setengah, separuh, seperdua, sebahagian (drpd sepasang, dua benda): beri aku nyiur ~; cinta itu tidak datang dr ~ sahaja; 2. bahagian, jurusan, arah: pd ~ petang; orang tuanya tinggal di ~ hilir; 3. dekat, samping: orang ~ (rumah); (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata sebelah

Puisi
 

Sebelah tangan jari lima,
     Dua tangan jari sepuluh;
Niat hati tanam delima,
     Sampai masa peria tumbuh.


Lihat selanjutnya...(31)
Peribahasa

Bagai perahu karam sebelah.

Bermaksud :

Hukuman atau pertimbangan yang kurang adil; berat sebelah. (Peribahasa lain yang sama makna: Bagai limau masam sebelah).

 

Lihat selanjutnya...(19)

291

Nothing venture, nothing win

Kita tidak akan tahu sejauh mana kemampuan kita dalam sesuatu perkara selagi kita tidak mencubanya.

Belum cuba belum tahu

At first, I didn't think that I could climb this mountain with one leg but, nothing venture, nothing win .

Pada mulanya, saya tidak fikir yang saya mampu mendaki gunung ini dengan sebelah kaki, tetapi kata orang, belum cuba belum tahu.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(4)

Kamus Sains

Kamus Sains.indb
ruam dan gatal-gatal. (TEKMA) alkylate allergy Kamus Sains.indb 40 7/8/08 11:45:56 AM 41 alloacheiria (alokeiria) Keadaan apabila cucukan pada sesuatu anggota dirasai anggota yang sebelah lagi. Sinonim alloesthesia. (UBAT) alloantibody (aloantibodi) Antibodi hasil rangsangan aloantigen. (BIO) alloantigen (aloantigen) Antigen yang merangsang tindak balas keimunan apabila dimasukkan ke dalam satu individu daripada spesies yang sama tetapi ikatan 1,6. (KIM) amino acid sequence (urutan asid amino) Susunan linear asid amino seperti yang terdapat dalam peptida atau protein. Urutan asid amino biasanya ditulis dengan penghujung-N di sebelah kiri dan penghujung-C di sebelah kanan. (BIO, KIM) amino acid side chain (rantai sisi asid amino) Kumpulan R yang terdapat dalam asid amino. Perbezaan kumpulan ini digu- amerospore amino

Kembali ke atas