Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[se.bu] | سبو

Definisi : 1 penuh berisi dgn sesuatu; ter­sumbat (bkn hidung); terkambus (bkn parit); sendat: Perutnya ~. Parit yg ~ diperdalam. 2 ki sesak dada (spt orang akan menangis). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[se.bu] | سبو

Definisi : 1. penuh berisi: perut saya ~ dan kenyang sebagaimana ~ dan kenyangnya perut-perut Pak Menteri; 2. tersumbat (hidung, saluran, dll); 3. terkambus (parit, sungai, dll), sendat: parit yg ~ diperdalam; 4. ki sebak, sesak: Sharifah Aini tidak bersuara lagi, dadanya terasa ~ benar; menyebu mengisi penuh-penuh, me­madat-kan, mengambus, menimbus: asap putih yg ~ tekaknya itu dihembusnya perlahan-lahan; menyebukan menjadikan sebu, menimbusi, menimbuni: serpih-serpih itu boleh ~ lubang, dan juga merosakkan mata alat pemotong; kesebuan perihal atau keadaan sebu: ke-upayaan parit dan sungai yg sedia ada tidak mencukupi, tambah pula dgn ~ kelodak. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
sebu (adjektif)
1. Bersinonim dengan penuh berisi: kekenyangan, sarat, segah, sendat, senak, penuh,
Berantonim dengan kosong

2. Bersinonim dengan tersumbat: tertutup, tersumpal, tersempal, tersekat, tersekang, terkambus,

3. Bersinonim dengan sebak: sesak, sekak.,


Perkhidmatan +


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
primeprima; perdana; sebuPendidikanTiadaTiada
primeprima; perdana; sebuKomunikasiTiadaTiada
primeprima; perdana; sebuVeterinarTiadaTiada
primeprima; perdana; sebuKejuruteraanTiada2. Nombor yang dapat dibahagi dengan dirinya sendiri atau dengan 1 sahaja tanpa baki.,3. Mengenyahkan udara daripada ruang air pam paksa supaya air masuk ke dalam vakum separa yang diwujudkan.
jam hammertukul sebuKejuruteraanTiadaTiada

Kembali ke atas