Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini.
Tesaurus
 
sedap (adjektif)
1. Bersinonim dengan enak: lemak, manis, lazat, nikmat, perisa, latif, gurih, legit,
Berantonim dengan hambar

2. Bersinonim dengan segar: seronok, selesa, nyaman, senang, nikmat, enak, indah, sihat, naim,

Kata Terbitan : menyedapkan, kesedapan, penyedap,

Puisi
 

Sedap sungguh jeruk maman,
     Lepas setalam setalam pula;
Sedap sungguh berbantal lengan,
     Lepas semalam semalam pula.


Lihat selanjutnya...(40)
Peribahasa

Gulai sedap nasi mentah,
     nasi sedap gulai mentah.

Bermaksud :

Perbuatan yang tidak sempurna.

 

Lihat selanjutnya...(7)


Glosari Dialek Pahang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
kedodong II[k«.do.doN]kata adjektifberkenaan lauk berkuah yang dikeringkan, biasanya lebihan lauk kenduri.Lempeng sedap makan dengan kedodong.[lEm.peN s«.dAp mA.kAn d«.NAn k«.do.doN]Lempeng sedap dimakan dengan lauk berkuah yang dikeringkan.
gelemah[g«.l«.mAh]kata adjektifberkenaan suara tinggi rendah dalam melagukan sesuatu seperti nasyid, berzanji dan lain-lain.Gelemahla siket sore tu baru sedap.[g«.l«.mAh.lA si.ket s.Ä« tu bA.Äu s«.dAp]Tinggi rendahkan sedikit suara baru sedap.
sali[sA.li]kata adjektifberkenaan orang yang tidak putus-putus datang ke sesuatu tempat.Mi rebuh kedai mamak tu sedap bena, sali orang datang.[mi Ä«.buC k«.dAj mA.mA/ tu s«.dA/ b«.nA sA.li .ÄAN dA.tAN]Mi rebus di kedai mamak itu sungguh sedap, tidak putus-putus orang datang.
awah[A.wAh]kata namabahan untuk menumis sesuatu jenis makanan.Awah gule tu tok cukop, kene tamboh lagi baru sedap.[A.wAh gu.lE tu t/ tSu.ko/ k«.n« tAm.bh lA.gi bA.Äu s«.dA/]Bahan untuk menumis itu tidak cukup, perlu tambah lagi baru sedap.
boloh[b.lh]kata adjektifberkenaan sesuatu (seperti kasut, lubang) yang besar dan tidak sepadan dengan sesuatu yang lain (seperti kaki, skru).Koi tak sedap jalan pase kasut boloh.[koi tA/ s«.dAp dZA.lAn pA.sE kA.sut b.lh]Saya tak selesa berjalan sebab kasut besar.
laran[lA.ÄAn]kata namairama lagu dalam lagu-lagu berzanji (lagu-lagu berunsur arab).Kalo bezanji kenela same laran, baru sedak.[kA.lo b«.zAn.dZi k«.n«.lA sA.m« lA.ÄAn bA.Äu s«.dA/]Kalau berzanji perlu sama irama, baru sedap didengar.
berange[b«.ÄA.NE]kata kerjamereneh.Bio gule tu berange ataih dapo lamo siket, baru sedak.[bi gu.lE b«.ÄA.NE A.tAC dA.po lA.m si.ket bA.Äu s«.dA/]Biarkan gulai itu mereneh di atas dapur lama sikit, baru sedap.
lehet[lE.hEt]kata adjektifberkenaan rasa ubi-ubian atau sayur (rebung, labu, kundur) yang telah dimasak kerana keadaannya lembut dan gebu.Labu tu tok tua lagi, tok lehet buat sayo.[lA.bu tu t/ tu.wA lA.gi t/ lE.hEt bu.wAt sA.jo]Labu itu belum cukup tua, tidak sedap dibuat sayur.

Kembali ke atas