Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[si.fat] | صيفت

Definisi : 1 keadaan atau rupa sesuatu ben­da yg dpt dilihat: Kalau menilik ~nya, binatang itu serangga. kurang ~ tidak cukup sifatnya (spt tidak berkaki). 2 tanda-tanda yg umum utk mengenali sesuatu; keadaan yg ada pd sesuatu: Kekal ialah salah satu ~ Allah. 2 ke­lakuan atau tabiat yg dimiliki seseorang; perangai: ~nya peramah. ~ tekun ist sifat sesuatu benda utk terus kekal tetap atau terus bergerak pd garisan yg lurus (jika benda itu sedang bergerak dan tidak diganggu oleh kuasa lain). bersifat mempunyai sifat; berperangai: Adiknya ~ pemalu. menyifatkan 1 menceritakan sifat-sifatnya; menggambarkan: Dapatkah kamu ~ rupa hantu itu? 2 merupakan dirinya spt: Apabila diparang, dia ~ dirinya spt harimau. 3 menganggap sbg: Panglima itu ~nya sbg musuh dlm selimut. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[si.fat] | صيفت

Definisi : 1. keadaan atau rupa sesuatu benda yg dapat dilihat: adapun ~nya itu kulihat tinggi besar, mukanya bujur sirih; kekurangan ~ cacat pd badan; 2. keadaan yg dipunyai oleh sesuatu (benda, orang dll), tanda-tanda yg khas utk mengenal sesuatu benda: puisi mem­punyai ~ yg berlainan drpd prosa; ~ kimia sesuatu asid; 3. (dasar) pembawaan seseorang, perangai, tabiat, watak: itu sudah ~ seorang perempuan; bersifat mempunyai sifat: seni ~ universal; manusia ~ lemah; menyifatkan 1. menggambarkan, mengi­sahkan, menceritakan: dapatkah kamu ~ bagaimana rupa haiwan ini ketika ia masih hidup? 2. menganggap sesuatu sbg: beliau ~ mereka sbg musuh dlm selimut; tersifatkan terperikan, terkatakan, terkha­barkan: maka hairanlah hati Raja Iskandar, tiada dapat ~ lagi. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
sifat (kata nama)
1. Bersinonim dengan keadaan: rupa, tanda, ciri, bentuk, corak, peri, hal,

2. Bersinonim dengan pembawaan: perangai, watak, kelakuan, tabiat, fitrah, kebiasaan, resam, adat, laku, kelakuan, afal, khalikah, khuluk,

Kata Terbitan : bersifat, menyifatkan,

Puisi
 

Anak ayam turunnya lima,
     Mati seekor tinggalnya empat;
Budi Tuhannya sudah diterima,
     Supaya hambanya membaca sifat.


Lihat selanjutnya...(1000)
Peribahasa

Hitam bagai buntut (= pantat) belanga.

Bermaksud :

Perihal keburukan sifat seseorang.

 

Lihat selanjutnya...(13)

184

Like father, like son

Sifat atau kelakuan anak lelaki lazimnya mengikut sifat atau kelakuan bapanya juga.

Bagaimana contoh, begituah gubahannya

She married to the most eligible bachelor in town. But now, rumor has it that he intends to marry another girl. She has reason to believe it as he father-in-law used to have four wives! Like father, like son, indeed.

Dia mengahwini jejaka idaman setiap gadis. Namun begitu, kini timbul desas desus bahawa suaminya itu akan berkahwin lagi. Dia terus percaya kerana bapa mertuanya sendiri pernah kahwin empat! Benarlah, bagaimana contoh, begituah gubahannya .

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(27)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
filter presspenuras tekanKejuruteraanPetroleum1) Peranti yang digunakan pada ujian sifat-sifat fizikal lumpur penggerudian, misalnya untuk mengetahui sifat-sifat turasannya, sifat-sifat kek lumpurnya dan lain-lain. Di sini, lumpur penggerudian berkenaan ditekan supaya menembusi medium tersebut tetapi juzuk-juzuk padatannya pula akan terlekat pada medium berkenaan. 2) Peralatan yang digunakan untuk mengasingkan lilin dan minyak yang dihasilkan daripada penyulingan lilin parafin. Peralatan ini terdiri daripada plat-plat yang ditutupi oleh kanvas dan disusun dalam siri. Plat-plat tersebut dipisahkan antara satu sama lain oleh gelang-gelang sempit. Sulingan lilin parafin berkenaan dialirkan melalui lubang-lubang sempit dan ditekan menembusi permukaan plat-plat yang ditutup oleh kanvas. Minyak yang dihasilkan pada sulingan lilin parafin boleh menembusi kanvas yang menutupi plat-plat dengan mudah untuk mengalir ke bahagian takungan, sedangkan lilin akan melekat pada kanvas-kanvas.
material technologyteknologi bahanKejuruteraanKejuruteraan BangunanTeknologi ilmu fizik dan kimia ke atas bahan binaan untuk mengetahui sifat-sifat kejuruteraannya. Sifat-sifat bahan yang ditentukan termasuklah kekuatan, kerintangan api, akustik, pengaliran terma, penebatan bunyi dan sebagainya.
calcium contaminationpencemaran kalsiumKejuruteraanPetroleumIon kalsium dengan kepekatan tertentu yang terlarut dalam bendalir penggerudian yang memberikan sifat-sifat yang tidak diingini kepada bendalir tersebut. Antara sifat-sifat tersebut termasuklah penflokulasian, pengurangan hasil bentonit, peningkatan kehilangan bendalir, dan sebagainya.
material characteristicciri bahanLandskapTiadaSifat-sifat yang dipunyai oleh sesuatu bahan yang terdiri daripada sifat estetik seperti warna, tekstur, corak dan sebagainya dan juga sifat fizikal seperti ketahanan, daya lentur, kalis air dan lain-lain.
colligative propertysifat koligatifKimiaTiadaSifat sesuatu pelarut yang ditentukan oleh bilangan zat terlarut tak mudah meruap tetapi bebas daripada sifat zat terlarut. Sifat-sifat tersebut ialah penurunan tekanan wap, penaikan takat didih, penurunan takat beku, dan tekanan osmosis.
materialbahanKimiaTiadaSebarang jenis jisim yang mempunyai sifat-sifat yang tersendiri yang dapat mengenalpastikannya, tetapi sifat ini mungkin berbeza sedikit daripada satu jenis bahan kepada bahan yang lain. Misalnya, kayu merupakan bahan yang mempunyai siffat tertentu tetapi sifat ini berbeza antara jenis-jenis kayu yang berlainan. Kandungan kimia sesuatu bahan juga mungkin berbeza sedikit antara bahan-bahan yang berlainan. Lihat juga zat.
materialbahanMekanikGunaanSebarang jenis jisim yang mempunyai sifat-sifat yang tersendiri yang dapat mengenalpastikannya, tetapi sifat ini mungkin berbeza sedikit daripada satu jenis bahan kepada bahan yang lain. Misalnya, kayu merupakan bahan yang mempunyai siffat tertentu tetapi sifat ini berbeza antara jenis-jenis kayu yang berlainan. Kandungan kimia sesuatu bahan juga mungkin berbeza sedikit antara bahan-bahan yang berlainan. Lihat juga zat.
mud analysisanalisis lumpurKejuruteraanPetroleumPemeriksaan atau pengujian lumpur penggerudian untuk menentukan sifat-sifat fizikal dan kimianya. Antara sifat yang diuji adalah ketumpatan, kelikatan, kekuatan sel, takat alah, sifat turasan, pH, kandungan pepejal, kandungan minyak, kandungan air dan kandungan bahan-bahan kimia seperti klorin, sulfat dan lain-lain.
cement additivebahan tambah simenKimiaTiadaBahan-bahan yang ditambahkan ke dalam buburan simen dengan tujuan untuk mengubah sifat simen atau mendapatkan sifat-sifat tertentu dari simen, sesuai dengan keperluannya. Terdapat berbagai jenis bahan tambah misalnya pemecut, agen pengawal kehilangan bendalir dan lain-lain, sesuai dengan sifat yang dikehendaki. Di antara tujuan utama penggunaan bahan tambah adalah seperti berikut:- 1) Mengurangkan ketumpatan buburan dan meningkatkan isipadu buburan. 2) Meningkatkan masa pengerasan dan membantutkan pengesetan. 3) Mengurangkan masa penungguan simen dan meningkatkan kekuatan awal simen.
cement additivebahan tambah simenKejuruteraanPetroleumBahan-bahan yang ditambahkan ke dalam buburan simen dengan tujuan untuk mengubah sifat simen atau mendapatkan sifat-sifat tertentu dari simen, sesuai dengan keperluannya. Terdapat berbagai jenis bahan tambah misalnya pemecut, agen pengawal kehilangan bendalir dan lain-lain, sesuai dengan sifat yang dikehendaki. Di antara tujuan utama penggunaan bahan tambah adalah seperti berikut:- 1) Mengurangkan ketumpatan buburan dan meningkatkan isipadu buburan. 2) Meningkatkan masa pengerasan dan membantutkan pengesetan. 3) Mengurangkan masa penungguan simen dan meningkatkan kekuatan awal simen.
12345678910...

Kembali ke atas