Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[si.no.nim] | سينونيم

Definisi : kata-kata yg sama atau yg hampir sama maknanya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[si.no.nim] | سينونيم

Definisi : (Lin) kata yg sama atau hampir sama maknanya dgn kata lain, mis cantik dgn indah dan cepat dgn pantas, kata seerti; bersinonim mempunyai kata-kata yg sama atau hampir sama maknanya: perkataan can­tik ~ dgn perkataan indah; mensinonimkan menganggap sama antara dua perkara atau benda: orang Melayu disi­nonimkan dgn agama ini; kesinoniman keadaan bersinonim. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
sinonim (kata nama,)
Bahasa Asal :Inggeris
Bersinonim dengan kata seerti.


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
odontogenyodontogeniBiologiTiadaAsal-usul dan perkembangan gigi.  Sinonim: odontosis.,2. Sinonim: odontosis.
oecesisesesisBiologiTiadaPenyerbuan organisma ke dalam habitat yang baru. Sinonim: oikesis.,2. Sinonim: oikesis.
odoriphoreodoriforBiologiTiadaSekumpulan atom yang bertanggungjawab terhadap bau sesuatu sebatian.   Sinonim: Osmofor.,2. Sinonim: Osmofor.
oecadekadBiologiTiadaBentuk tumbuhan dan haiwan yang telah diubah suai oleh habitatnya. Sinonim: ekofen, ekofenotip.,2. Sinonim: ekofen, ekofenotip.
ochrophoreokroforBiologiTiadaSel yang mengeluarkan pigmen kuning. Sinonim: Iridosit, xantofor, guanofor.,2. Sinonim: Iridosit, xantofor, guanofor.
octagynousoktaginiBiologiTiada1. Mempunyai lapan pistil atau stil. 2. Mempunyai lapan karpel pada satu ginasium. Sinonim: Oktogoni.,2. Mempunyai lapan karpel pada satu ginasium.,3. Sinonim: Oktogoni.
odontoblastodontoblasBiologiTiada1. Satu daripada sel turus di sebelah luar pulpa dental yang membentuk dentin. 2. Satu daripada sel yang membentuk gigi radula.  Sinonim: fibrioblas, odontoplas.,2. Satu daripada sel yang membentuk gigi radula.,3. Sinonim: fibrioblas, odontoplas.
older synonymsinonim diniBiologiTiadaTiada
obligate synonymsinonim obligatBiologiTiadaTiada
taxonomic synonymsinonim taksonomiBiologiTiadaTiada
12345678910...

Kembali ke atas