Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ta.rikh] | تاريخ

Definisi : 1 hari bulan dan tahun: Tiap-tiap surat hendaklah dibubuhi ~. 2 cara menghitung tahun: ~ Hijrah; ~ Masihi. 3 kitab sejarah; tawarikh: kitab ~ Johor. bertarikh ada tarikh; tercatat tarikh pdnya: Surat tuan yg ~ 20 Mei 1985 telah diterima. mentarikhkan membubuh atau menulis tarikh pd. pentarikhan perihal atau perbuatan mencatat tarikh bagi sesuatu peristiwa: ~ adalah penting kerana kita boleh menjadikannya sumber sejarah. ~ karbon kaedah me­nentukan usia objek organik, mis tulang, kayu me­­­lalui pengiraan jumlah isotop karbon tertentu di dlmnya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[ta.rikh] | تاريخ

Definisi : ahli sejarah; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ta.rikh] | تاريخ

Definisi : 1. perhitungan tahun: ~ Hijrah; ~ Masihi; 2. bilangan (angka) utk menyatakan tahun: ~ 1350 Hijrah; 3. hari bulan dan tahun, tanggal: tiap-tiap surat mesti dibubuh ~; ~ bagi perundangan selanjutnya akan ditetap-kan; 4. kitab sejarah, riwayat, tambo, tawarikh: kitab ~ kerajaan Johor; ahli ~ ahli sejarah;bertarikh bertanggal, ada tarikhnya: surat itu ~ 20 Mei 1960;mentarikhkan 1. membubuh (menuliskan) tarikh; 2. mencatat tarikhnya; 3. menuliskan dlm buku peringatan (riwayat);pentarikhan perihal mencatatkan tarikh bagi sesuatu peristiwa: ciri penulisannya me-mentingkan ~ sehinggakan karya-karya dapat dijadikan sumber sejarah yg dinilai; ~ karbon (Kim) kaedah menentukan usia objek organik yg sangat tua, mis tulang, kayu dsb melalui pengiraan jumlah isotop karbon tertentu di dalamnya. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
tarikh (kata nama)
Bersinonim dengan hari bulan, tanggal, titimangsa;,
Kata Terbitan : bertarikh, mentarikhkan, pentarikhan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
settlement datetarikh penyelesaian; tarikh langsaiPentadbiran PerniagaanTiadaTarikh penyelesaian: Tarikh yang menunjukkan transaksi sekuriti, kontrak hadapan dan komoditi mesti diselesaikan, bermakna skrip atau komoditi yang relevan diserahkan dan dibayar.
isostadegarisan setarikhGeografiTiadaGarisan di peta yang menghubungkan kawasan-kawasan yang mempunyai tarikh-tarikh yang mempunyai keertian tertentu.
date to date studykajian tarikh ke tarikhPentadbiran PerniagaanTiadaKajian kemortalan yang cerapan ke atas setiap hayat dilakukan di antara satu tarikh ke satu tarikh yang lain.
call datestarikh panggilanEkonomiEkonomi IslamTarikh yang menyatakan masa untuk bon ditebus semula oleh penerbit bon daripada pemegang bon sebelum tarikh matang. Tarikh biasanya dinyatakan dan dimaklumkan kepada pemegang bon pada masa penerbitan bon. Contohnya, bon yang matang dalam tempoh 5 tahun akan dinyatakan bahawa bon tersebut boleh panggil semula selepas tempoh 3 tahun.
date of issuetarikh dikeluarkanPentadbiran PerniagaanTiada2. Tarikh sesuatu kontrak dikeluarkan sebagaimana yang tercacat dalam polisi. Tarikh ini tidak semestinya tarikh berkuat kuasa polisi tersebut.
settlement datetarikh penyelesaian; tarikh langsaiEkonomiTiadaTiada
date for acquisitiontarikh diperolehi/tarikh diambilUndang-undangTiadaTiada
due datetarikh habis tempoh; tarikh matangPentadbiran PerniagaanTiada1. Tarikh atau tempoh tamat pengambilan perangkaan.
datelinegaris (an), baris tarikhPentadbiran PerniagaanTiada2. Baris tarikh: Baris yang ditaip tarikh.
date-stamp specimencontoh cap tarikhPentadbiran PerniagaanTiadaContoh cap tarikh dalam buku cap tarikh sebelum urusan penggunaannya bermula pada hari bekerja.
12345678910...

Kembali ke atas