Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[te.gap] | تݢڤ

Definisi : sj ikan laut, Chirocentrus dorab. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[te.gap] | تݢڤ

Definisi : 1. kukuh dan kuat (tubuh badan), gagah serta kuat (sikap badan), berisi lagi kuat (tubuh badan): badannya masih ~, pandangannya masih baik; 2. kuat, kukuh, teguh, utuh: gunakan meja yg ~ dan cukup tingginya supaya tidak membongkok apabila bekerja; 3. kuat atau erat (ikatan dll), kukuh (letak sesuatu dll); 4. ki kukuh (keadaan ekonomi atau politik dll); ~ hati teguh hati; ~ sasa = ~ tegun sl tegap serta kuat; menegapkan menjadikan tegap, meneguh­kan, menguatkan, mengukuhkan: akar ~ ber­diri­nya pokok; piutang atau pertaruhan wang di luar negeri itu membantu ~ kedudukan kewangan negeri; ketegapan perihal tegap, kegagahan (badan), keteguhan, kekuatan, kekukuhan (tali dll). (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
tegap (adjektif)
1. Bersinonim dengan sasa: ragah, agam, pagan,
Berantonim dengan lembik

2. Bersinonim dengan teguh: kukuh, kuat, utuh, begap,
Berantonim dengan lemah

3. Bersinonim dengan erat: rapat, ketat, padat, padu, teguh, tumpat, kuat, utuh, kejap,
Berantonim dengan longgar

Kata Terbitan : menegapkan, ketegapan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
sturdytegapKomunikasi MassaTiadaTiada
fitsawan; tegap; padan pasang; mengulit; takikKejuruteraanTiadaTiada
fitsawan; tegap; padan pasang; mengulit; takikPerubatanTiadaTiada
fitsawan; tegap; padan pasang; mengulit; takik; mengasahPerhutananTiadaTiada
fitsawan; tegap; padan pasang; mengulit; takikPerubatanTiadaSawan: Keadaan apabila pergerakan aktiviti motor berlaku secara tidak terkawal akibat nyahcas saraf motor secara paroksisme.
solid anchorhenti tegap (Memanah)SukanTiadaTiada
culmkulmaBotaniTiadaBatang yang tegap dengan bahagian buku yang padat dan mempunyai ruas yang berongga di dalamnya atau tanpa rongga. Biasanya, batang ini mempunyai jambak bunga di hujungnya.
firmnesskekukuhanPentadbiran PerniagaanTiadaPerihal kuat dan tegap buatannya atau binaannya seperti binaan, benda dan lain-lain.
tickingtikingKesenianTiadaIstilah untuk fabrik yang tegap dan kukuh , bertenun rapat dengan menggunakan tenun biasa, kelarai atau satin, mempunyai benang pakan lembut dan benang lungsin teguh.
tap rootakar tunjangBotaniTiadaAkar yang tegap, kuat dan tirus ke bahagian hujung, yang berasal daripada radikel embrio. Biasanya, akar ini menembusi tanah dan kadangkala berubah menjadi organ penyimpan makanan seperti pada lobak merah. Di sekelilingnya, keluar cabang akar yang lebih kecil.
123

Kembali ke atas