Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[te.gap] | تݢڤ

Definisi : sj ikan laut, Chirocentrus dorab. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[te.gap] | تݢڤ

Definisi : 1. kukuh dan kuat (tubuh badan), gagah serta kuat (sikap badan), berisi lagi kuat (tubuh badan): badannya masih ~, pandangannya masih baik; 2. kuat, kukuh, teguh, utuh: gunakan meja yg ~ dan cukup tingginya supaya tidak membongkok apabila bekerja; 3. kuat atau erat (ikatan dll), kukuh (letak sesuatu dll); 4. ki kukuh (keadaan ekonomi atau politik dll); ~ hati teguh hati; ~ sasa = ~ tegun sl tegap serta kuat; menegapkan menjadikan tegap, meneguh­kan, menguatkan, mengukuhkan: akar ~ ber­diri­nya pokok; piutang atau pertaruhan wang di luar negeri itu membantu ~ kedudukan kewangan negeri; ketegapan perihal tegap, kegagahan (badan), keteguhan, kekuatan, kekukuhan (tali dll). (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
tegap (adjektif)
1. Bersinonim dengan sasa: ragah, agam, pagan,
Berantonim dengan lembik

2. Bersinonim dengan teguh: kukuh, kuat, utuh, begap,
Berantonim dengan lemah

3. Bersinonim dengan erat: rapat, ketat, padat, padu, teguh, tumpat, kuat, utuh, kejap,
Berantonim dengan longgar

Kata Terbitan : menegapkan, ketegapan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
culmkulmaBotaniTiadaBatang yang tegap dengan bahagian buku yang padat dan mempunyai ruas yang berongga di dalamnya atau tanpa rongga. Biasanya, batang ini mempunyai jambak bunga di hujungnya.
tap rootakar tunjangBotaniTiadaAkar yang tegap, kuat dan tirus ke bahagian hujung, yang berasal daripada radikel embrio. Biasanya, akar ini menembusi tanah dan kadangkala berubah menjadi organ penyimpan makanan seperti pada lobak merah. Di sekelilingnya, keluar cabang akar yang lebih kecil.
caudexkaudeksBotaniTiadaBatang berkayu yang berdiri tegap, tidak bercabang, berbentuk silinder dan terdapat tanda sisa-sisa tangkai daun. Di hujungnya pula terdapat rimbunan daun. Contohnya, batang pokok kelapa, paku gajah dan kelapa sawit.
windowtingkapKejuruteraanKejuruteraan BangunanBukaan pada dinding yang lazimnya dipasang dengan pembidang kaca atau bahan tegap. Ia boleh dibuka dan ditutup apabila dikehendaki atau boleh juga dipasang tetap. Tingkap dipasang pada bukaan berdasasrkan keadah-kaedah tertentu. Ada yang dipangsikan pada kerangka tepi, khususnya bagi tingkap kaca, ada yang boleh digelungsur tegak, mengufuk dan sebagainya.
cormumbisiBotaniTiadaBatang yang menegak di bawah tanah yang mempunyai ciri-ciri seperti padat, pendek dan tegap. Bentuk batang ini biasanya agak bulat, leper atau bujur. Terdapat juga tunas di bahagian ketiak sisik daun. Contohnya, pada ubi sengkuang.
bacteriabakteriaBiologiHistologi dan SitologiOrganisma mikroskopik prokariot unisel kelas Protista, yang membran selnya berlainan dengan sifat membran sel haiwan dan struktur dinding selnya pula tetap dan tegap, dan kadangkala berkapsul yang menyerupai lapisan lendir. Bakteria yang mempunyai satu flagelum atau lebih disebut organisma motil dan yang tidak berflagelum disebut organisma tak motil. Biasanya, bakteria membiak secara membelah dua, tetapi ada kalanya membiak secara mengkonjugat strain yang berlainan daripada spesies yang sama. Kegiatan bakteria boleh mempengaruhi persekitarannya, seperti mempengaruhi kitar nitrogen dan karbon, dan boleh menyebabkan penyakit.
postureposturKomunikasiKorporatKedudukan bahan sewaktu individu berada dalam keadaan duduk, berdiri, atau bergerak. Postur juga dilihat sebagai bahasa badan dalam proses komunikasi bukan lisan. Setiap kedudukan badan melambangkan minda atau sikap seseorang pada masa berkenaan. Kedudukan badan juga melambangkan keperibadian seseorang dalam proses komunikasi dengan khalayak. Sekiranya individu berada dalam keadaan badan yang tegak semasa duduk dan bahunya berkeadaan lurus, keadaan ini melambangkan individu tersebut bersedia untuk berinteraksi, menghormati khalayak, bersikap terbuka, dan bersungguh-sungguh dalam proses tersebut. Individu yang membongkokkan badan semasa duduk melambangkan sikap yang pasif, tidak serius, dan tidak berminat dengan kehadiran khalayak. Individu tersebut sukar mendapat kepercayaan daripada khalayak terhadap kebolehan dan kemampuannya. Individu yang mem- punyai kedudukan badan yang tegak dan tegap semasa berjalan dianggap sebagai seorang yang progresif, cekap, dan dinamik. Postur badan boleh menentukan keberkesanan

Kembali ke atas