Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ter.la.lu] | ترلالو

Definisi : 1 amat sangat: Dia ~ ingin hendak naik kapal terbang. 2 melampaui batas; berlebih-lebihan: Ia ~ memikirkan perkara yg kecil-kecil. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[ter.la.lu] | ترلالو

Definisi : 1. teramat sangat, terlampau: orang menyabung ~ ramai; seekor rusa jantan sedang tidur dgn ~ nyedarnya; 2. melampaui batas, berlebih-lebihan: pemujaannya yg ~ terhadap pemerintahan Inggeris; 3. (per­buatan dll) yg tidak disengajakan, terlangsung: perbuatan engkau yg sudah ~ itu diampun­kan, yg kemudian jangan dibuat lagi; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
lalu
1. Bersinonim dengan berjalan
( melintas, melewati, )
(kata kerja:)

2. Bersinonim dengan berdaya
( larat, bertenaga, bermaya, )
(kata kerja:)

3. Bersinonim dengan kemudian
( sesudah itu, selepas itu, setelah, justeru itu, maka, )
(kata tugas:)

4. Bersinonim dengan lewat
( menjangkaui, melampaui, )
(kata tugas:)

Kata Terbitan : berlalu, melalui, melalukan, terlalu, keterlaluan, laluan,

Puisi
 

Masak bubur terlalu cair,
     Makan dicampur dengan nira;
Tanah lembah kandungan air,
     Kayu bengkok titian kera.


Lihat selanjutnya...(20)
Peribahasa

Hendak panjang terlalu,
     patah.

Bermaksud :

Kerana terlalu hendak meninggikan diri akhirnya mendapat malu. (Peribahasa lain yang sama makna: a. Hendak harum terlalu hangit, b. Hendak masak langsung hangus).

 

Lihat selanjutnya...(67)

415

Don't make a mountain out of a molehill

Membesar-besarkan sesuatu perkara atau masalah yang sebenarnya kecil atau remeh sahaja. (Peribahasa ini lazimnya dinyatakan kepada seseorang yang terlalu risau mengenai masalah kecil tetapi dianggapnya terlalu serius).

Laksana katak, sedikit hujan banyak bermain.

''I should not have lent you my motoycycle. Now, look what you have done! Mum will surely berate me forever. It must costly to repair it,'' the little brother complained. ''Come on, it's only a small scratch. Don't make a mountain out of a molehill. You dented my car the other day, and I did not even complaint!'' the big brother said.

''Menyesal aku beri kau pinjam motorsikal aku itu. Sekarang, tengok apa dah jadi! Mak tentu akan menghamun aku tak habis-habis. Tentu mahal nak membaikinya,'' rungut si adik. ''Alaihai, calar sedikit sahaja. Kalau ini laksana katak, sedikit hujan banyak bermain. Kau kemikkan kereta aku hari itu, aku tidak merungut sikit pun!'' kata si abang.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(30)

Kamus Bahasa Inggeris

KataTakrifSumber
overburdenedadj terlalu dibebani sst; (with st) terlalu dibebani: an ~ horse, kuda yg terlalu dibebani muatan; he claimed to be ~ with work, katanya dia terlalu dibebani kerja; to be ~ with debt, terlalu dibebani hutang; she is ~ with grief, dia terlalu dibebani kesedihan.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
overworkvt (act.) membuat [sso] bekerja terlalu /kuat, teruk/; (pass.) bekerja terlalu /kuat, teruk/: he never ~s his employees, dia tdk pernah membuat pekerja-pekerjanya bekerja terlalu teruk; the horses have obviously been ~ed, nampaknya kuda-kuda itu bekerja terlalu teruk; ~ os, bekerja terlalu /kuat, teruk/: don’t ~ yourself, will you?, janganlah bekerja terlalu kuat.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
naiveadj naif, terlalu lurus; (of person) naif, terlalu lurus, betul bendul: a ~ remark, kata-kata yg naif; ~ thinking, pemikiran yg terlalu lurus; she’s so ~, she’ll believe anything you say, dia terlalu naif, dia akan mempercayai apa saja yg kamu katakan.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
over-indulgevt terlalu /memanjakan, menurutkan kemahuan/: a mother who ~s her children, ibu yg terlalu memanjakan anak-anaknya; ~ os, terlalu menurutkan nafsu makan sso: he is fat because he ~s himself, dia gemuk krn terlalu menurutkan nafsu makannya;Kamus Inggeris-Melayu Dewan
too4. more than enough or is desirable, terlalu, terlampau: I hope it isn’t ~ hot today, saya harap hari ini tdk terlalu panas; the shirt is ~ small for him, kemeja itu terlalu kecil baginya; he’s gone ~ far to turn back now, dia sudah pergi terlalu jauh utk berpatah balik sekarang; the task was ~ much for him, tugas itu terlalu berat baginya; don’t drive ~ fast, jangan pandu terlalu laju;Kamus Inggeris-Melayu Dewan
suave adj terlalu canggih: a ~ gentleman, jejaka yg terlalu canggih; ~ manners, kelakuan yg terlalu canggih.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
unnecessarilyadv terlalu: the report is ~ long, laporan itu terlalu panjang; don’t worry ~ about me, jangan terlalu risau ttg saya.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
undulyadv terlalu, terlampau: they seemed ~ upset, nampaknya mereka terlalu susah hati; the punishment was ~ harsh, hukuman itu terlalu keras.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
cocksureadj terlalu yakin pd diri sendiri; be ~ about st, terlalu yakin ttg sst: he was so ~ about it, dia terlalu yakin ttg perkara itu.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
over-indulge~ in, terlalu menurutkan + approp n; (habitually) terlalu suka + approp v: she ~s in expensive clothes, dia terlalu suka membeli pakaian-pakaian yg mahal.Kamus Inggeris-Melayu Dewan
12345678910...

Kembali ke atas