Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ter.pan.car] | ترڤانچر

Definisi : 1. keluar memancar (memancur, memancut), dipancarkan: maka air susu Minuram Dewi pun ~; cahaya itu harus ~ balik dr muka benda itu; 2. ki terbit: dr mulut dia ~ kalimat itu; harapan yg ~ dlm hati; 3. ter­lahir, keluar (anak); (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
pancar
Kata Terbitan : berpancaran, memancar, memancarkan, terpancar, pancaran,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
phosphorescencependarfosforKimiaTiadaSejenis pendarcahaya yang terpancar berterusan sehingga lebih 10‒8 saat selepas sumber tenaga pengujaan dialih. Cahaya yang terpancar mempunyai panjang gelombang yang lebih besar daripada cahaya yang diserap. Fenomena ini merupakan sifat sesetengah sebatian organik seperti yang terdapat di dalam serangga, api-api, dan sesetengah bahan pepejal tak organik seperti zink sulfida dan kalsium sulfida.
radiant intensitykeamatan sinaranFizikHabaTenaga yang terpancar per unit sudut pepejal pada arah yang dicerap, biasanya dinyatakan sebagai watt per steradian.
velocity of propagationhalaju rambatanFizikAkustikHalaju gelombang yang terpancar dari sumber yang nilainya bergantung pada medium yang dirambati gelombang.
anti-Stokes linesgarisan anti-StokesFizikModenGaris frekuensi terpancar yang lebih tinggi daripada frekuensi cahaya tuju yang menguja.
absorberenyerapKimiaTiadaBahan atau alat yang menyerap tenaga yang terpancar.
radiation emittanceemitans sinaranFizikHabaFluks sinaran per unit yang terpancar daripada sesuatu permukaan.
radiant emittanceemitans sinaranFizikOptikFluks sinaran per unit luas yang terpancar dari suatu permukaan.
laterologlaterologKejuruteraanPetroleumPencartaan bergraf yang diplot terhadap kedalaman, mengenai nilai keberintangan formasi yang dipadatkan menerusi pengelogan keberintangan fokus laterolog. Alat pengukur bagi log ini mengeluarkan arus elektrik yang terpancar masuk ke dalam formasi dalam bentuk yang terfokus atau dalam bentuk yang terarah ke satu aray yang tertentu. Arus yang dikeluarkan dari elektrod arus terpancar keluar hanya dalam arah yang tertentu kerana dalam arah lain dikawal oleh elektrod pengawal. Elektrod pengawal ini sengaja dibuat berkeupayaan sifar supaya tidak ada arus yang dapat melantasinya.
Stefan-Boltzmann lawhukum Stefan-BoltzmannFizikHabaHukum yang menyatakan bahawa jumlah tenaga yang terpancar daripada suatu jasad hitam adalah berkadar dengan suhu kuasa empat jasad tersebut.
aplanatic pointstitik aplanatFizikOptikDua titik pada paksi sistem optik yang kedudukannya tersusun sedemikian rupa supaya sinar yang terpancar dari satu titik akan menumpu atau mencapah apabila dilihat dari titik yang lain.
12

Kembali ke atas