Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini.
Tesaurus
 
tinggi (adjektif)
1. Dalam konteks orang
bersinonim dengan panjang, lampai, langsing, renjong, tonjeng, lonjong, agam, ampai,
Berantonim dengan pendek

2. Bersinonim dengan luhur: mulia, murni, besar, agung,
Berantonim dengan hina

3. Bersinonim dengan angkuh: bongkak, congkak, sombong, pongah,

4. Dalam konteks suara
bersinonim dengan nyaring, muluk, halus dan keras,
Berantonim dengan rendah

5. Dalam konteks harga
bersinonim dengan mahal, melambung, menjulang, meningkat, naik,
Berantonim dengan rendah

Kata Terbitan : meninggikan, ketinggian,

Puisi
 

Sarang penyengat di pucuk kangkung,
     Ada sebelah di dalam cawan;
Ingat-ingat muda sekampung,
     Mata sebelah mencari lawan.


Lihat selanjutnya...(31)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
pencheepencheeSukanTiadaSejenis imbangan sebelah kaki. Badan dirapatkan ke kaki sokong, sementara sebelah kaki lagi diangkat tinggi sejajar dengan kaki sokong. Sinonim : needle scale dan vertical split
vertical splitkangkang tegakSukanTiadaSejenis imbangan sebelah kaki. Badan dirapatkan ke kaki sokong, sementara sebelah kaki lagi diangkat tinggi sejajar dengan kaki sokong.
cut- off hightekanan tinggi terpisahMeteorologiMeteorologi PerhubunganTekanan tinggi panas yang teralih keluar daripada arus baratan utama dan terletak di sebelah arah kutub. Selalunya tekanan tinggi ini juga merupakan tekanan tinggi halang.
eruptive prominencesemarak letusanMatematikTiadaSemarak matahari yang tercampak keluar daripada bahan aktif di sebelah atas kromosfera dan mencapai altitud yang tinggi dengan halaju yang tinggi.
antartic frontperenggan antartikMeteorologiMeteorologi PerhubunganPerenggan di latitud tinggi (60� - 65�S) hemisfera selatan yang memisahkan udara antartik dingin di sebelah selatan dengan udara kutub di sebelah utara yang secara relatifnya panas.
side hightinggi sisiSukanTiadaPosisi sebelah kaki atau tangan di sisi badan melebihi paras mendatar.
high jumplompat tinggiSukanTiadaAcara padang yang melibatkan lompatan sebelah kaki untuk melepasi palang yang boleh ditinggikan atau direndahkan mengikut keperluan.
addendumadendumMekanikGunaan1. Tinggi jejarian bagi gigi gear, diukur di sebelah luar bulatan pic. Lihat juga bulatan pic. 2. Bahagian gear yang berada di sebalah luar bulatan pic
needle scaleskala jarumSukanTiadaImbangan sebelah kaki dengan satu lagi kaki diangkat tinggi ke belakang sejajar dengan kaki sokong.
needle scaleskala jarumSukanTiadaImbangan sebelah kaki dengan satu lagi kaki diangkat tinggi ke belakang sejajar dengan kaki sokong.
123

Kembali ke atas