Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[tong] | توڠ

Definisi : bunyi spt bunyi kelentongan; ® tong-tong. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[tong] | توڠ

Definisi : Jk singkatan bagi entong (panggilan kpd anak lelaki). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[tong] | توڠ

Definisi : 1. tempat (air, padi, dll) yg dibuat drpd papan kayu bulat torak bentuknya, tahang; 2. tin atau kaleng yg besar (tempat mengisi minyak dll); ~ sampah tempat membuang sampah; ~ kosong nyaring bunyinya = ~ kosong berbunyi nyaring prb orang yg bodoh itu biasanya banyak cakapnya; adakah air yg penuh dlm ~ itu berkocak, melainkan air yg setengah ~ itu juga yg berkocak prb orang yg tidak berilmu juga yg banyak cakapnya; bertong-tong beberapa banyak tong: mereka terpaksa menyimpan ~ air di rumah utk menghadapi musim kemarau. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
tong (kata nama)
Bersinonim dengan tin, kaleng, tahang, leger.,

Peribahasa

Madu satu tong jika rembes;
     rembesnya madu juga.

Bermaksud :

Jika asalnya naik, maka turunannya pun baik juga. rembes = meresap keluar.

 

Lihat selanjutnya...(4)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
tong-tong buluh (Mal)tong-tong buluhKesenianTiadaAlat muzik daripada buluh kaum orang asli.
tongtongMuzikTiada

Alat muzik tradisional yang diklasifikasikan sebagai idiofon jenis yang dipetik, iaitu hap mulut. Tong serupa dengan alat muzik ruding dan hap mulut yang lain. Alat muzik ini memainkan motif melodi pendek untuk hiburan. Tong yang terdapat di Sarawak dimainkan oleh kaum Kajang dan Orang Ulu di kawasan pedalaman. Lihat juga bungkau.

tongpenyepit; pencengkamPerhutananTiadaTiada
tongpenyepitPerubatanTiadaTiada
tong testeralat uji (elektrik)KejuruteraanTiadaTiada
tongpenyepitPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
tong diesacuan perengkuh besarKejuruteraanTiadaAcuan daripada keluli keras yang dipasang pada perengkuh besar untuk mencekam penyambung paip gerudi.
barrel equivalentsetara tongKejuruteraanPetroleumUnit yang digunakan di makmal untuk menilai dan menguji bendalir penggerudian, iaitu satu setara tong bendalir adalah setara dengan 350 ml bendalir tersebut. Sebagai contoh, 1 gram bahan, bila ditambahkan ke dalam 350 ml suatu bendalir, adalah setara dengan penambahan 1 paun bahan tersebut ke dalam 1 tong (42 gelen) bendalir tersebut.
barreltong; laras; cerompongPentadbiran PerniagaanTiada1. Tong: Bekas besar daripada kayu atau logam, dan lain-lain.,2. Laras: Pembuluh senapang.,3. Cerompong: Muncung meriam atau senapang.
barrels per daytong per hariKejuruteraanPetroleumUnit yang dipakai bagi menyatakan kadar pengeluaran minyak dari sesuatu telaga, iaitu jumlah minyak yang dikeluarkan dalam unit tong dalam tempoh sehari. Unit ini juga digunakan bagi kadar pemprosesan atau kadar keupayaan penapisan minyak oleh loji-loji penapis minyak; iaitu menyatakan jumlah minyak tertapis yang dapat dikeluarkan dalam sehari. Rujuk : tong tangki stok per hari.
12345678910...

Kembali ke atas