Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[tum.bu.han] | تومبوهن

Definisi : 1. sesuatu yg tumbuh (berkecam­bah, hidup, dll); 2. = tumbuh-tumbuhan segala yg hidup dan berbatang (berakar, berdahan, berdaun, dll), pokok: paku-pakis mempunyai beberapa sifat yg sama dgn tumbuh-tumbuhan berbunga; 3. Jk sj bisul dlm daging; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[tum.bu.han] | تومبوهن

Definisi : Jk sj bisul dlm daging; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Peribahasa

Cuba-cuba menanam mumbang,
     jika tumbuhan sunting (= suri,
turus) negeri.

Bermaksud :

Kerjakan terus walaupun kurang berharga, barangkali ada juga hasilnya kelak.

 

Lihat selanjutnya...(15)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
weedrumpaiBiologiTiadaTumbuhan-tumbuhan yang tumbuh pada tanaman atau warna-warna kawasan yang ia tidak dikehendaki.
zoophobiczoofobBiologiTiadaDitakuti oleh haiwan, merujuk kepada tumbuhan-tumbuhan yang dikawal oleh duri-durinya, bulu-bulu, rembesan dan lain-lain.
zoochoriczookoriBiologiTiadaMerujuk kepada biji atau spora tumbuhan-tumbuhan yang disebarkan oleh haiwan.
astrocentreastrosentrumBiologiTiadaOrganel di dalam sel kebanyakan haiwan dan sesetengah tumbuhan-tumbuhan yang terletak berdekatan dengan nukleus dan membahagi semasa pembahagian nukleus, dianggap sebagai pusat aktiviti dinamik di kawasan nukleus, dan mengandungi satu atau dua sentriol dan sfera penarikan.
black earthtanah hitamGeologiTiadaSejenis tanih yang terdapat di kawasan Steppes di Russia. Tanih tersebut dikenali juga sebagai tanih chernozem yang kaya dengan bahan makanan tumbuhan-tumbuhan dan struktur tanih yang bagus, membuatnya sebagai kawasan pertanian yang paling produktif di dunia.
herbaceousbak herbaBiologiTiada1. Berkaitan dengan atau merujuk tumbuhan herba, atau tumbuhan lain yang seumpamanya.,2. Tumbuhan lembut, hijau, tanpa tisu berkayu, dan mempunyai tekstur seperti daun, merujuk kepada organ tumbuhan.
phytonfitonBiologiTiada1. Tumbuhan rudimen atau tumbuhan yang telah berkurang. 2. Bahagian tumbuhan yang paling kecil yang boleh membentuk satu anak yang lain.
greenhouserumah tanamanGeografiTiadaRumah kaca digunakan untuk melindung tumbuh-tumbuhan daripada turbulens udara dan keterikan udara yang di-perlukan oleh sesetengah spesies tumbuhan semasa musim tumbuhan.
growth ringcecincin pertumbuhan; gelang pertumbuhanBiologiTiadaPenambahan xilem sekunder, yang terhasil pada suatu tempoh pertumbuhan pada batang dan akar tumbuhan, terutamanya tumbuhan di kawasan berhawa sederhana.
autoplastautoplasBiologiTiadaPlastid yang mengandungi klorofil, kadang kala bersama-sama pigmen lain, ditemui dalam sitoplasma sel tumbuhan, biasanya diskoid dalam tumbuhan peringkat tinggi tetapi berbagai-bagai bentuk dalam tumbuhan peringkat rendah.
12345678910...

Kembali ke atas