Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[tu.nas] | تونس

Definisi : , = mata ~ bahagian tumbuh-tumbuhan yg baru tumbuh pd batang (dahan yg diparas dll); bakal dahan atau bakal ranting yg baru tumbuh. ~ baka tunas yg menjadi baka bagi sesuatu pokok yg dicantumkan. ~ celah (ketiak) tunas yg tumbuh di antara daun dgn dahan atau di antara daun dgn ranting. ~ hujung (pucuk) tunas yg terdapat di hujung ranting atau di hujung dahan. ~ padi batang padi yg tumbuh sesudah padi dituai. ~ rasa bintil-bintil pd lidah yg memungkinkan kita merasa sesuatu (manis, masin dll). ~ sulung tunas yg mula-mula sekali tumbuh dr biji. ber­tunas 1 mempunyai tunas; baru tumbuh tunasnya. 2 ki mempunyai keturunan; me­nurunkan baka. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[tu.nas] | تونس

Definisi : bahagian tumbuhan yg mulai tumbuh (pd batang, dahan yg diparas, dll), bakal cabang (dahan, ranting), kecambah, taruk; ~ baka tunas yg menjadi baka bagi sesuatu pokok yg dicantumkan; ~ celah = ~ ketiak tunas yg letaknya di antara daun dgn dahan (ranting dll); ~ hujung = ~ pucuk tunas yg terdapat pd bahagian hujung ranting; ~ padi batang padi yg tumbuh sesudah dituai; ~ rasa (Bio) sel di permukaan lidah yg membolehkan seseorang dapat mengetahui rasa makanan atau minuman, spt rasa pahit, masin, manis atau masam; ~ sulung tunas yg mula-mula sekali bercambah pd biji; tidak berasak ~ dr tunggul prb pangkat dll yg diwarisi oleh anak atau keluarga sendiri (di situ-situ juga); bertunas 1. tumbuh tunasnya (pokok dll): kacang soya yg ~ atau bercambah itu banyak mengandungi kalsium; 2. ki mem-punyai anak cucu, menurunkan zuriat, ber-keturunan; 3. ki tumbuh atau timbul, hidup, muncul, terbit: dlm tahun dua dan tiga puluhan, kesedaran kebangsaan mula ~; baru hendak ~ sudah dipetik, lama-lama matilah pokoknya prb baru sedikit mendapat keuntungan sudah memboros-boros; menunas 1. cambah atau timbul sbg tunas (tumbuh-tumbuhan); 2. = menunasi membuang (memangkas, memotong) tunas; menunaskan menjadikan bertunas, menim-bulkan, menerbitkan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
tunas (kata nama)
Bersinonim dengan pucuk, taruk, kecambah, sulur, mata, putih, kudup, bakal cabang, semi;,
Kata Terbitan : bertunas,

Peribahasa

Apabila tumbuh-nyiur itu patah,
     tumbuh-nyiur juga akan gantinya.

Bermaksud :

Ganti yang hilang mestilah yang sama pula. tumbuh-nyiur = tunas bibit kelapa.

 

Lihat selanjutnya...(2)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
water sproutsulur airLandskapTiadaTunas yang keluar dengan ban yak pada dahan tumbuhan yang tidak memberi sebarang faedah kepada tumbuhan tersebut. Tunas-tunas ini perlu dibuang bagi mengelakkan kecacatan pada pokok induk.
multiparousmultiparusBotaniTiadaBatang simpodial yang terdiri daripada banyak cabang sisi yang dihasilkan serentak oleh tunas-tunas sisi atau jambak bunga jenis sima dengan paksi utamanya berakhir dengan satu bunga dan mengeluarkan banyak bunga di sekeliling paksinya. Proses ini berlaku secara berterusan sehingga membentuk rimbunan pokok atau jambak bunga yang sempurna. Contohnya, pokok mangga atau jambak bunga mangga. Sinonim polikasial.
bulbbebawangBotaniTiadaBatang yang menjadi pendek dan mempunyai pangkal daun yang menebal dan tersusun rapat. Biasanya, bebawang berbentuk kon dan di bahagian pangkal bawahnya terdapat akar serabut. Di celah-celah susunan daun terdapat tunas-tunas ketiak yang disebut bulbil. Contohnya, pada bawang.
primordiumprimordiumBotaniTiadaOrgan daun yang belum berkembang. Contohnya, tunas daun dan tunas bunga.
monopodialmonopodialBotaniTiadaBerkenaan dengan sistem percabangan batang atau jambak bunga yang tumbuh secara berterusan dan sentiasa mengeluarkan tunas hujung dan tunas sisi. Percabangan ini menghasilkan rimbunan pokok atau jambak bunga berbentuk kon atau piramid. Contohnya, pokok konifer. Sinonim indefinit.
apical dominancekedominanan apeksBotaniTiadaPerencatan pertumbuhan dan perkembangan tunas aksil yang disebabkan oleh kehadiran tunas apeks. Didapati, auksin yang terhasil di bahagian apeks bertanggungjawab terhadap perencatan tersebut. Bagi mengurangkan kejadian kedominanan apeks tersebut, pertumbuhan tunas apeks perlu dihapuskan.
mammary budstunas mamaVeterinarPraklinikalStruktur pada embrio yang merupakan tunas pembentukan kelenjar mama.
lung budstunas paru-paruVeterinarPraklinikalStruktur pada embrio yang merupakan tunas pembentukan paru-paru.
flower budkudupBotaniTiadaTunas yang membentuk bunga. Lihat juga tunas.
axillary meristemmeristem aksilBotaniTiadaMeristem yang terletak di bahagian aksil daun dan berupaya menjana tunas aksil. Walaupun meristem ini berpotensi untuk aktif membahagi, tetapi selalunya hanya apabila kedominanan apeks tumbuhan dihapuskan barulah meristem ini aktif dan membentuk tunas aksil.
12345

Kembali ke atas