Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[tu.ras] | تورس

Definisi : NS turus (utk pagar dll), tiang, tonggak. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[tu.ras] | تورس

Definisi : alat utk menapis, tapisan; kertas ~ kertas utk menyaring barang-barang cair; menuras menapis (dgn turas), menyaring; turasan hasil yg diperoleh drpd menuras; penurasan proses menuras. penuras alat utk menapis, penapis. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
turas (kata nama)
Bersinonim dengan penuras, tapis, penapis, saring, penyaring;,
Kata Terbitan : menuras, turasan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
birefringence filterturas dwirefringensFizikOptikTuras yang diperbuat daripada lapisan saput pengutub dan kepingan yang dipotong daripada hablur bias ganda. Turas ini mentransmisikan cahaya dalam siri jelas, jalur jarak gelombang yang terpisah. turas Lyot, turas monokroma.
filter-cake thicknessketebalan kek turasKejuruteraanPetroleumUkuran tebalnya pepejal yang terendapkan di atas kertas turas, hasil ujian turas selama 30 minit mengikut piawaian API. Tebalnya kek ini diukur dengan alat pengukur vernier atau lain-lain alat pengukur, dan dinyatakan dalam pecahan per 32 daripada satu inci. Di setengah kawasan ketebalan kek turas ditentukan dengan mengukur ketebalan kek yang diendapkan di atas kertas turas untuk ujian masa 71/2 minit.
filter funnelcorong turasKimiaTiadaCorong yang digunakan bersama kertas turas atau wul kaca untuk memisahkan pepejal yang tak larut daripada cecair yang melalui corong ini. Terdapat dua jenis corong turas, iaitu corong turas biasa dan corong Buchner. Corong Büchner digunakan untuk penurasan deras melalui sedutan dengan menggunakan air.
Southern blot methodkaedah serap SouthernBioteknologiTiadaTeknik yang digunakan dalam ujian penghibridan. Dalam teknik ini, gel agarosa yang mengandungi serpihan DNA nyahasli diletakkan di antara kertas turas dan turas selulosa nitrat yang ditepukan dengan penimbal. Turas ini kemudiannya digunakan dalam ujian penghibridan berkomplemen yang dapat menjelaskan jujukan di dalam turas terserap dan seterusnya dalam gel asal. Sekiranya turas terserap diletakkan dalam larutan radioaktif atau DNA nyahasli, kawasan penghibridan dapat dikesan secara autoradiografi. Kaedah ini baik untuk menentukan tapak pada pengehadan di sekeliling jujukan gen tunggal dalam genom yang kompleks.
ultrafilterultra turasBioteknologiTiadaTuras yang digunakan untuk memisahkan zarah berkoloid yang kecil. Turas ini mengandungi piring leper atau selaput berbentuk tiub yang bersifat separa telap. Turas ini digunakan untuk memekatkan larutan protein semasa penyediaan enzim.
absolute filterturas mutlakFizikAtom dan NuklearSejenis turas bendalir berspesifikasi tinggi yang digunakan untuk mengeluarkan atau memisahkan zarah pepejal daripada bendalir rawatan yang disalurkan kepada takungan. Dalam penggunaan turas ini semua zarah yang melebihi saiz pada perkadaran mikron turas tersebut akan dipisahkan daripada bendalir rawatan.
filter flaskkelalang turasKimiaTiadaKelalang kon berdinding tebal yang mempunyai ujuran tiub pada sisinya. Tiub sisi ini disambung pada pam turas dan mulut kelalang disumbat dengan corong Buchner. Pam turas ini boleh mewujudkan cakum di dalam kelalang tersebut untuk mempercepat penurasan. Sin. kelalang sedut. Kelalang turas (rujuk mss. 90)
filter circuitlitar turasTeknikElektrikLitar yang biasanya terdiri daripada perintang atau pengaruh, dan pemuat yang digunakan untuk menjalankan kerja penurasan. Misalnya, litar turas laluan tinggi membenarkan frekuensi rendah dan membuang frekuensi tinggi, litar turas laluan rendah melemahkan frekuensi tinggi, dan litar turas laluan jalur membenarkan hanya laluan jalur frekuensi tertentu sahaja.
band rejection filterturas jalur tolakanFizikAkustikTuras yang membenarkan frekuensi melaluinya kecuali beberapa frekuensi tertentu yang telah ditetapkan oleh turas tersebut.
cool colourwarna lembutKomunikasiTiada1. Warna-warna yang dapat memberikan kesan yang lembut atau sejuk. Contohnya, warna biru dan hijau. 2. Pancaran cahaya yang dapat menghasilkan kadar senjang yang rendah dengan menggunakan turas pembias atau turas kabus. Penggunaan turas ini akan menghasilkan imej atau gambar yang kelihatan lembut.
12345678910...

Kembali ke atas