Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Artikel ; Karyawan ; Ensiklopedia ; Kerajaan Malaysia ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Khidmat Nasihat
Soalan Jawapan Jenis Soalan Tarikh Soalan
Pohon beri terjemahan dan penjelasan perbezaan "output", "outcome"Output ialah hasil pengeluaran, keluaran. outcome pula ialah hasil.Istilah14.10.2009
1. Perbezaan penggunaan perkataan 'penggunaan' dengan 'kegunaan', 'pengeluaran' dengan 'keluaran', dan 'pernyataan' dengan 'kenyataan'.Penggunaan bermaksud perihal menggunakan, manakala kegunaan bermaksud faedah menggunakan. Pengeluaran bermaksud perihal atau proses mengeluarkan, manakala keluaran ialah hasil yang dikeluarkan.
Pernyataan dan kenyataan boleh membawa maksud masing-masing atau membawa maksud pengumuman bergantung pada konteks ayat yang digunakan. Untuk maklumat lanjut layari www.prpm.dbp.gov.my.
Makna25.06.2012
Soalan sebelum ini adalah dirujuk. Pilihan lain yang menjadi persoalan kami bagi ayat - Its produce and products ialah 'hasilan dan produk haiwan'. Justeru mohon diperjelaskan dan diperbetulkan; 1. hasil dan hasilan, atau 2. hasilan dan produk?Daripada rujukan kamus dan istilah,  'produce and products'  mempunyai beberapa padanan berdasarkan bidang. Makna ' produce' ialah hasil, manakala ' product' ialah hasil dan keluaran. Sekiranya merujuk bidang Veterinar, lazimnya digunakan hasil haiwan dan hasil tenusu.  Dalam cadangan yang diberikan, iaitu 'hasil dan hasilan' adalah kurang tepat kerana 'hasilan' bermaksud hasil ciptaan atau dapatan kerana menghasilkan sesuatu. Maksud 'produk' pula ialah sesuatu (barang, perkhidmatan dsb) yg dikeluarkan oleh kilang, atau ditawarkan oleh institusi dsb.  Pihak kami mencadangkan padanannya ialah 'hasil dan keluaran'. Hasil seperti susu dan daging, manakala produk mungkin dalam bentuk keju dan nuget.Penyemakan dan penterjemahan25.03.2010
Boleh terangkan dengan jelas perbezaan istilah output dan outcome dan jika boleh kaitkan dengan contoh dalam bidang pendidikan ? Terima kasih...

Encik Abdul Razak,

Makna output ialah  hasil pengeluaran, keluaran: pd masa ini pengeluaran semikonduktor terdiri drpd 80% jumlah ~ industri; 2. (Komp) hasil pemprosesan data oleh komputer; 3. (Fiz) isyarat yg diperoleh drpd litar elektronik; ~ data data yg boleh dikeluarkan oleh sesuatu peranti komputer; ~ grafik hasil janaan komputer dlm bentuk cetakan atau plot grafik; manakala makna outcome ialah hasil: whether he gets the job depends on the ~ of the exams, sama ada dia mendapat kerja itu atau tdk, bergantung pd keputusan peperiksaan tersebut; we must wait on the ~ of the talks, kita mesti menunggu hasil perundingan itu.

Perkataan outcome boleh juga bermaksud akibat.  Oleh yang demikian, dalam konteks pendidikan  sekadar contoh, boleh membawa maksud  keluaran atau produk  yang bagaimana yang ingin dihasilkan oleh sistem pendidikan kita dan akibatnya apabila sesuatu sistem atau peraturan dilaksanakan.    

Makna23.03.2010
Apakah perbezaan antara terbitan dan penerbitan? Yg saya faham, terbitan adalah hasil atau laporan manakala penerbitan adalah perbuatan untuk menghasilkan laporan tersebut? Betulke?Merujuk Kamus Dewan Edisi Keempat, makna terbitan ialah sesuatu yg terbit (diterbitkan), keluaran (buku, majalah). Penerbitan pula ialah perihal (perbuatan dll) menerbitkan. Untuk mengetahui makna sesuatu perkataan, sila rujuk Kamus Dewan Edisi Keempat.Makna30.12.2008
saya ingin bertanya, bolehkah saya mendapatkan katalog buku2 dalam keluaran dbp, yang berkaitan dengan hotikultur dan lanskap. saya mengajar matapelajaran lanskap dan nurseri tingkatan 4 dan 5. sangat susah untuk mendapatkan buku rujukan untuk pelajar dan guru. terima kasih

Salam,

Salah satu cara untuk saudara mendapatkan senarai rujukan dalam bidang tersebut adalah dengan melayari laman Pusat Rujukan Persuratan Melayu http://prpm.dbp.gov.my dan klik pada e-Perkhidmatan. Kemudian klik  Katalog Awam dalam Talian.  Taipkan subjek yang dicari dalam petak Kata Carian.

Saudara boleh mendapatkan buku terbitan DBP Hortikultur Hiasan dan Landskap Tingkatan 4 dan 5 hasil tulisan Fakhrul Izhar Ramlee, Mohd. Taslim Kostor dan Nawawi Mohd. Jan.  Buku tersebut berharga RM23.50 (ISBN 9836286268).

Lain-lain26.01.2011
Apakah kesan kerancuan bahasa terhadap perkembangan bahasa baku?

Sila rujuk bahan ini yang dipetik daripada Talian KAWAT Pusat Dokumentasi Melayu DBP. Sekiranya sdr menjadi Rakan Dewan sdr boleh meminjam di Pusat Dokumentasi Melayu.

Hasil carian yang mempunyai 'kerancuan bahasa' dalam Judul (6 rekod dijumpai)Carian Baru
 JUDUL ARTIKELPENGARANGMAJALAHKELUARAN 
Kerancuan bahasa dari perspektif IslamIbnu Ahmad Al-KurauwiDewan Masyarakat01/06/2006Terperinci
Kerancuan Bahasa IklanRusdi Abd. RahmanPelita Bahasa 01/11/2001Terperinci
Kerancuan Bahasa pada Papan TandaAsiah IdrisPelita Bahasa 01/11/2001Terperinci
Kerancuan dalam bahasa MelayuTeo Kok SeongJurnal Bahasa01/12/2006Terperinci
Kerancuan membunyikan e-taling dan e-pepet dalam bahasa MelayuMuhammed Salehudin AmanDewan Bahasa01/06/2004Terperinci
Usop Sontorian dan kerancuan bahasaSamat BuangPelita Bahasa01/12/1996Terperinci

Lain-lain24.03.2008
apakah perkembangan drama di malaysia?

Untuk membantu sdr.  menyelesaikan persoalan tersebut sdr. bolehlah perlu datang ke Pusat Dokumentasi Melayu (PDM), DBP dan mendaftar sebagai Rakan Dewan terlebih dahulu untuk meminjam buku-buku yang terdapat di PDM. Rakan Dewan  terbuka kepada individu rakyat Malaysia berumur 18 tahun ke atas. Keterangan tentang Rakan Dewan dan borang keahlian boleh didapati di laman DBP di bawah menu Perkhidmatan. Sila kunjungi atau hubungi Pusat Dokumentasi Melayu di talian 03-2148 3541/3540 sekiranya sdr. memerlukan maklumat  lanjut. 

 Berikut ialah hasil carian menggunakan KAWAT DBP:

JudulPenerbitKeluaranTahun TerbitISBN
Seminar perkembangan drama kanak-kanak remajaDewan Bahasa dan PustakaTiada1998 
Sejarah perkembangan drama bangsawan di Tanah Melayu dan SingapuraDewan Bahasa dan Pustaka (Terbitan)Tiada1975 
Seminar Perkembangan Drama Kanak - Kanak Dan Remaja Di MalaysiaPusat Dokumentasi MelayuTiadaISBN:   
Sejarah dan perkembangan drama di SarawakDewan Bahasa dan Pustaka Cawangan SarawakTiada2008 
Seminar Sejarah dan Perkembangan Drama di SarawakDewan Bahasa dan Pustaka Cawangan SarawakTiada20061511-8053
Seminar sejarah dan perkembangan drama di SarawakDewan Bahasa dan PustakaTiada2006 
Seminar sejarah dan perkembangan drama di SarawakDewan Bahasa dan Pustaka Cawangan SarawakTiada2006 
Drama Moden Malaysia : Perkembangan dan PerubahanDewan Bahasa dan PustakaTiada1987KK. 809-3583-5101
Perkembangan dan Perubahan dalam Drama Moden MalaysiaUKM BangiTiada1980 
Perkembangan teater modern dan sastra drama IndonesiaSTSI PressTiada20049798967089

Lain-lain07.03.2010
1
Tesaurus
 
hasil (kata nama)
1. Rujuk dapat pendapatan

2. Rujuk panen

3. Bersinonim dengan keputusan: jawapan, penyelesaian, kesudahan,

4. Bersinonim dengan akibat: kesan, padah, reaksi, ekoran, risiko,

Kata Terbitan : berhasil, menghasilkan, keberhasilan, penghasilan, penghasil,