Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Ensiklopedia ; Jurnal ; Kerajaan Malaysia ; Novel ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Khidmat Nasihat
Soalan Jawapan Jenis Soalan Tarikh Soalan
perbezaan di antara karangan dan penulisan1. "Karangan" mempunyai struktur iaitu pengenalan, isi dan penutup.Pengenalan perlu ringkas, dan mengandungi ayat tesis utama. Satu isi dalam satu perenggan. Penutup pula menggulung isi-isi yang telah dibincangkan.
2. "Penulisan" ialah perihal atau kegiatan berkaitan menulis, mengarang dan sebagainya.
Istilah18.10.2014
Sebagai urusetia, saya perlu memulakan ucapan rasmi kata-kata aluan kepada peserta kursus kewangan dan pegawai jemputan untuk rasmikan pembukaannya. Bagaimana harus saya mulakan dan apakah isi-isi yang perlu ada serta akhir kata sebelum menjemput pegawai atasan untuk merasmi hari pembukaannya.(Ringkas) Pada hari penutup sebelum penyampaian sijil, ucapan cara menjemput orang atasan dan peserta, contoh isi kandungan bahasa dan cara mengakhirinya.Ciri-ciri  sebuah teks ucapan: i. Bahagian pendahuluan (salam, sapaan kepada pengerusi majlis, penganjur, tetamu kehormat dan hadirin ); ii. Bahagian isi (berkaitan dengan tema, acara, kegiatan, dll) yang disusun mengikut kronologi, naratif, deskriptif, analisis, perbandingan / pembandingan, hujahan, pemujukan, laporan, provokasi, dll. iii. Bahagian penutup (ulang ucapan terima kasih, penghargaan kepada tetamu kehormat/penganjur/petugas dll, harapan, perasmian pembukaan /penutupan, salam. Untuk mendapat maklumat lanjut, sila rujuk buku Pengucapan Awam dan penulisan teks ucapan, antaranya yang ditulis oleh Abdul Mua'ti Ahmad (DBP, 2000), dan Jeniri Amir (PTS,2005).Lain-lain12.04.2010
Assalmualaikum saya nak bertanya macam mana nak menghasilkan bentuk karangan yang baikKarangan yang baik mestilah menjelaskan tajuk. Ada struktur iaitu pengenalan, isi dan penutup. Pengenalan hendaklah ringkas dan mengandungi ayat tesis utama. Manakala satu isi disusun dalam satu perenggan. Penutup karangan hendaklah menggulung isi-isi yang telah dibincangkan. Maklumat lanjut boleh didapati daripada buku-buku rujukan berkaitan karangan.Makna11.05.2007
Bagaimana menulis karangan yang baik yang menggunakan bahasa bakuKarangan yang baik mestilah menjelaskan tajuk. Ada struktur, iaitu pengenalan, isi dan penutup. Pengenalan hendaklah ringkas dan mengandungi ayat tesis utama. Manakala satu isi disusun dalam satu perenggan. Penutup karangan hendaklah menggulung isi-isi yang telah dibincangkan. Maklumat lanjut boleh didapati daripada buku-buku rujukan berkaitan karangan.Lain-lain27.02.2009
Boleh terangkan secara ringkas,perbezaan dan persamaan antara 'pantun', 'sajak', 'puisi', 'syair', 'gurindam' dan 'seloka'?

Secara ringkas persamaan pantun, syair, seloka dan gurindam adalah dikenali sebagai puisi Melayu tradsional atau puisi lama/klasik. Manakala sajak dikenali sebagai puisi moden.

Pantun terdiri daripada empat baris serangkap. Dua baris awal dikenali sebagai pembayang atau sampiran. dua baris akhir dikenali sebagai isi atau maksud. Manakala rima ujung bagi pantung empat kerat ialah a-b-a-b.

Bagi syair pula mengandungi empat baris serangkap. Keempat-empat baris ini terdiri daripada isi. Rima akhir pula a-a-a-a.

Seloka juga dikenali sebagai puisi tradisional yang disusun secara berangkap. Namun setiap rangkap tidak tetap, justeru rima akhir adalah bebas. Isi seloka biasanya bersifat menyindir atau mengejek seperti Seloka Pak Kaduk.

Gurindam yang juga dikenali sebagai puisi lama hanya terdiri daripada dua baris serangkap. Dalam baris pertama tersimpul fikiran yang berupa soalan. dalam baris kedua pula termuat jawapan atau ketegasan bagi baris pertama tadi. Contoh dalam salah satu Gurindam Dua Belas karangan Pujangga Raja Ali Haji, iaitu "Jika ada tidak dilatih/Bila besar bapanya letih"/ Rima akhir pula a-a.

Sajak yang dikenali sebagai puisi moden atau baru adalah bebas daripada peraturan-peraturan penciptaan berbanding puisi Melayu tradsional yang dibincangkan tadi. Oleh itu,  susun baris, rangkap, dan rima adalah berdasarkan tujuan penulis atau penyair. Sifat sajak sedemikian adalah untuk memberi kebebasan kepada penulisnya untuk menyampaikan fikiran dan perasaan dengan cara yang sesuai dengan semangat sesuatu zaman.

 

 

Lain-lain18.05.2010
Untuk karangan masalah sosial (punca ialah kekurangan didikan agama daripada ibu bapa), bolehkan DBP bagi sedikit huraian dan contoh? Saya langsung tidak tahu buat kerana saya lemah dalam karangan. Sebagai calon SPM, saya berasa bimbang akan keputusan Bahasa Malaysia. Semasa tidak tahu menulis karangan, saya hanya terus menterjemah BAHASA CINA kepada BAHASA MALAYSIA. Maka, saya mendapat keputusan yang rendah dalam subjek ini.Karangan yang baik mestilah menjelaskan tajuk. Ada struktur iaitu pengenalan, isi dan penutup. Pengenalan hendaklah ringkas dan mengandungi ayat tesis utama. Manakala satu isi disusun dalam satu perenggan. Penutup karangan hendaklah menggulung isi-isi yang telah dibincangkan. Maklumat lanjut boleh didapati daripada buku-buku rujukan berkaitan karangan, manakala huraian dan contoh berkaitan dengan tajuk boleh rujuk artikel yang banyak dibincangkan dalam akhbar dan majalah yang berkaitan tajuk berkenaan.Lain-lain10.04.2011
"Saya terjumpa satu buku ""Sejarah Ringkas Bahasa Melayu"" oleh Asmah Haji Omar terbitan Jabatan Muzium Negara semasa melawat Pesta Buku Antarabangsa yang lalu. Isi kandungannya sangat menarik tetapi sayangnya penuh dengan kesilapan tatabahasa. Bab pertama saja sudah tak terkira kesilapannya. Saya fikir alangkah bagusnya kalau DBP kemas kini buku ini dan ia diterbitkan semula. Saya pasti buku ini akan dihargai oleh ramai pencinta bahasa Melayu atau sesiapa saja yang ingin tahu tentang asal-usulnya. Terima kasih."Untuk makluman tuan, buku itu telah menjadi hak cipta Jabatan Muzium Negara dan DBP tidak boleh menerbitkannya semula, kecuali ada kerjasama antara DBP dan Jabatan Muzium Negara tentang penerbitan semula buku tersebut suatu hari nanti.Lain-lain20.10.2015
1.Apakah perbezaan antara 'sajak', 'syair' dan 'pantun'?

Secara ringkas persamaan pantun dan syair adalah dikenali sebagai puisi Melayu tradsional atau puisi lama/klasik. Manakala sajak dikenali sebagai puisi moden.

Pantun terdiri daripada empat baris serangkap. Dua baris awal dikenali sebagai pembayang atau sampiran. dua baris akhir dikenali sebagai isi atau maksud. Manakala rima ujung bagi pantung empat kerat ialah a-b-a-b.

Bagi syair pula mengandungi empat baris serangkap. Keempat-empat baris ini terdiri daripada isi. Rima akhir pula a-a-a-a.

Sajak yang dikenali sebagai puisi moden atau baru adalah bebas daripada peraturan-peraturan penciptaan berbanding puisi Melayu tradsional yang dibincangkan tadi. Oleh itu,  susun baris, rangkap, dan rima adalah berdasarkan tujuan penulis atau penyair. Sifat sajak sedemikian adalah untuk memberi kebebasan kepada penulisnya untuk menyampaikan fikiran dan perasaan dengan cara yang sesuai dengan semangat sesuatu zaman.

 

Lain-lain03.05.2016
Apakah perbezaannya antara cara menulis rumusan dengan menulis ulasan?Boleh berikan contoh yang sesuai?Rumusan ialah pernyataan atau kesimpulan tentang soal-soal pokok (ketetapan, pendirian dan lain-lain) yang dinyatakan secara ringkas dan tepat. Manakala, ulasan pula kupasan isi sesebuah buku (oleh pengkritik buku).

Lain-lain15.02.2016
APAKAH CONTOH FORMAT SURAT RASMI BAGI AGENSI KERAJAAN DAN SWASTA? ADAKAH TERDAPAT PERBEZAAN?Surat agensi kerajaan dengan swasta memang terdapat perbezaan, terutama dari segi format kepala surat, penggunaan kata sapaan,  cara menyampaikan isi (surat swasta lebih langsung dan ringkas). Sila rujuk pihak Institut Tadbitan Awam Negara atau Jabatan Perkhidmatan Awam untuk merujuk format surat rasmi agensi kerajaan dan buku-buku rujukan umum.Lain-lain03.08.2008
Tesaurus
 
isi (kata nama)
1. Bersinonim dengan kandungan: muatan, kargo,

2. Bersinonim dengan inti sari: inti pati, pati, sari,

3. Bersinonim dengan daging

Kata Terbitan : seisi, berisi, mengisi, mengisikan,