Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Perkhidmatan ; Artikel ; Karyawan ; Buku ; Peribahasa ; Multimedia ; Jurnal ; Direktori Karyawan ; Universiti Awam ; Kerajaan Malaysia ; Novel ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Ensiklopedia
Tajuk Sinopsis Bidang Klasifikasi
JABATAN PERKHIDMATAN STRATEGIKUMUM
JABATAN PENERBITAN DIRAJA KERAJAAN INGGERISUMUM
JABATAN NEGARAUMUM
JABATAN PERLINDUNGAN HIDUPAN LIAR DAN TAMAN NEGARAOrganisasi yang ditubuhkan bagi melindungi hidupan liar di Malaysia.PERTANIANInstitusi/Organisasi
JABATAN PEGUAM NEGARA

Jabatan Peguam Negara. Jabatan yang bertanggungjawab dalam soal-soal perundangan negara. Jabatan ini di bawah tanggungjawab seorang menteri di Jabatan Perdana Menteri.

UNDANG-UNDANGInstitusi/Organisasi
JABATAN HAL EHWAL ORANG ASLI

JABATAN HAL EHWAL ORANG ASLI, agensi kerajaan yang ditubuhkan khas untuk mentadbir masyarakat Orang Asli. Jabatan ini juga disebut dengan nama JHEOA. Selain itu, jabatan ini dikenal sebagai Jabatan Orang Asli (JOA). Ibu pejabat jabatan ini di Kuala Lumpur dan terdapat enam buah cawangan jabatan di seluruh negara iaitu cawangan Perak/Kedah, Selangor/Wilayah Persekutuan, Negeri Sembilan/Melaka, Johor, Pahang/Terengganu dan Kelantan.

BUDAYAInstitusi/Organisasi
JABATAN PENGAJIAN MELAYU UNIVERSITI NASIONAL SINGAPURA

JABATAN PENGAJIAN MELAYU UNIVERSITI NASIONAL SINGAPURA, jabatan yang ditubuhkan untuk memajukan pengajian Melayu pada tahun 1952 di Universiti Nasional Singapura (dahulunya dikenal sebagai Universiti Malaya). Jabatan ini diketuai oleh Haji Zainal Abidin bin Ahmad (Zaba). Pada tahun 1960, Jabatan Pengajian Melayu Universiti Nasional Singapura (JPMUNS) telah dipindahkan ke Kuala Lumpur apabila kampus baharu Universiti Malaya dibuka. Oleh itu, di Universiti Malaya, Singapura tidak ada Jabatan Pengajian Melayu hingga tahun 1967 apabila sebuah jabatan baharu ditubuhkan dan diketuai oleh Profesor Syed Hussein Alatas.

BAHASAInstitusi/Organisasi
JABATAN PERSURATAN MELAYU UKM,

JABATAN PERSURATAN MELAYU UKM, sebuah jabatan dalam Fakulti Sains Kemasyarakatan dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia. Pada tahun 1970, semasa Universiti Kebangsaan Malaysia ditubuhkan, salah satu jabatan sulung yang diwujudkan ialah Jabatan Bahasa dan Kesusasteraan Melayu untuk menyelenggarakan kursus kursus dalam bidang bahasa, kesusasteraan dan kebudayaan Melayu. Pada bulan Disember 1972, jabatan ini dinaikkan tarafnya sebagai satu fakulti dengan nama Institut Bahasa, Kesusasteraan dan Kebudayaan Melayu (kini Institut Alam dan Tamadun Melayu), untuk meliputi tugas yang lebih luas.

BAHASAInstitusi/Organisasi
JABATAN PENGAJIAN MELAYU UNIVERSITI MALAYA

JABATAN PENGAJIAN MELAYU UNIVERSITI MALAYA, pusat pengajian dan pengajaran bahasa, sastera dan kebudayaan Melayu yang tertua di negara ini. Ditubuhkan pada 5 Oktober 1953 di Universiti Malaya Singapura atas kesedaran, desakan dan pengorbanan guru guru sekolah Melayu. Mereka yang mengusahakan penubuhan jabatan ini telah sanggup menghulurkan sumbangan demi kepentingan kesarjanaan Melayu, walaupun pihak pemerintah Kolonial pada masa itu memandang sepi terhadap penubuhan jabatan ini. Jabatan Pengajian Melayu Universiti Malaya (JPMUM) berpindah ke Kuala Lumpur berikutan dengan penubuhan Universiti Malaya Kuala Lumpur pada Januari 1959.

BAHASAInstitusi/Organisasi
PERKHIDMATAN AWAM

Perkhidmatan awam terdiri daripada pekerja

di bawah jabatan kerajaan untuk mentadbir

perkhidmatan awam sesebuah negara. Contohnya,

pegawai yang menguruskan bahagian perkhidmatan

luar negeri, jabatan percukaian dan jabatan

kesihatan awam adalah antara kakitangan awam. Di

kebanyakan negara, polis dan guru sekolah adalah

pekerja terus bagi negeri dan dianggap sebagai

kakitangan awam. Di sesetengah negara, pegawai

kanan sebuah syarikat awam yang dikawal oleh

kerajaan juga dianggap sebagai kakitangan awam.

Di kebanyakan negara, pekerja yang berkhidmat

dengan pasukan ketenteraan atau bekerja di bawah

kerajaan tempatan tidak dikira sebagai kakitangan

awam (lihat Kerajaan tempatan) .

UMUM
Tesaurus
 
jabatan (kata nama)
Bersinonim dengan bahagian, cawangan, unit, biro;,
Kata Terbitan : pejabat,