Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Artikel ; Karyawan ; Ensiklopedia ; Jurnal ; Direktori Karyawan ; Universiti Awam ; Pengesahan Bahasa ; Kerajaan Malaysia ; Dialek ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Khidmat Nasihat
Soalan Jawapan Jenis Soalan Tarikh Soalan
Ejaan Jawi se-Malaysia, sin + sempang + min-lam-ya-sin-ya-alif atau sin digabungkan menjadi sin-min-lam-ya-sin-ya-alif? Terima kasih.Ejaan yang betul ialah  .Ejaan14.04.2012
Encik, Apakah cakap pindah yang betul bagi cakap ajuk yang berikut? "Min, ambil wang ini," kata Hashim kepada saya. 1. Hashim menyuruh saya supaya mengambil wang itu. ataupun 2. Hashim menyuruh Amin supaya mengambil wang itu. *** Antara penggunaan 'saya' dan 'Amin', manakah yang betul?Ayat kedua, iaitu, "Hashim menyuruh Amin supaya mengambil wang itu." adalah betul.Tatabahasa19.06.2013
Encik, Apakah cakap pindah yang betul bagi cakap ajuk yang berikut? "Min, ambil wang ini," kata Hashim kepada saya. 1. Hashim menyuruh saya supaya mengambil wang itu. ataupun 2. Hashim menyuruh Amin supaya mengambil wang itu. *** Antara penggunaan 'saya' dan 'Amin', manakah yang betul?Ayat kedua, iaitu, "Hashim menyuruh Amin supaya mengambil wang itu." adalah betul.Tatabahasa19.06.2013
Hai, apakah terjemahan yang sesuai bagi "banned"? Sesuai kah ia diterjemahkan kepada "diharamkan"? Contoh ayat: You are banned from this website and unable to login for 10 min. Terima kasih.Untuk makluman terdapat beberapa istilah bahasa Melayu untuk ban, iaitu haram, halang, larang, sekat dan tahan. Berdasarkan konteks yang diberikan, padanan bahasa Melayu yang dicadangkan ialah dihalang atau disekat.Istilah16.10.2012
Assalamualaikum, Saya ingin bertanya mengenai pemotongan suku kata. Contoh "pemindahan", pemotongan suku kata : pemindah-an atau peminda-han? Apakah syarat-syarat pemotongan suku kata.Penggal suku kata bagi perkataan pemindahan ialah pe.min.dah.an, iaitu kv.kvk.kvk.vk. Untuk maklumat terperinci tentang penggalan suku kata, sila rujuk buku Daftar Kata Bahasa Melayu: Rumi - Sebutan - Jawi.Tatabahasa28.03.2012
Selamat sejahtera . Bagaimanakah cara menentukan sesuatu ayat itu ayat majmuk? Ayat yang berikut ini ayat tunggal atau ayat majmuk? Ayat: Kalang menziarahi saudaranya, Assan, di Sri Aman.

Ayat majmuk gabungan ialah ayat yang terdiri daripada dua ayat atau lebih yang dijadikan satu dengan cara menggabungkan atau mencantumkan ayat-ayat tersebut dengan kata hubung seperti dan, atau, tetapi, dan sebagainya. Untuk keterangan lanjut, sila rujuk Buku Tatabahasa Dewan Edisi Ketiga, halaman 498.

 Ayat contoh yan saudara berikan bukanlah tergolong dalam ayat majmuk.
Tatabahasa02.01.2013
Selamat pagi, Saya hendak tahu bahawa perkataan "marcapada" yang bermaksud "dunia sekarang ini", bolehkah ditulis sebagai "marcapada ini"? Saya mendapati bahawa "marcapada ini" banyak digunakan sebagai penanda wacana, adakah frasa " marcapada ini" betul? Sekian, terima kasih.

Makna 'marcapada' ialah  dunia sekarang ini: orang Muk-min yg tidak terpengaruh dgn ~ yg penuh dgn tipu daya. Oleh itu, perkataan 'marcapada' sudah memadai. 

Tatabahasa26.11.2010
bagaimana caranya untuk mengetahui pertandingan sayembara jika ada.kerana sy amat bermiant.

Terlebih dahulu kami ingin merakamkan ucapan terima kasih atas komitmen yang ditunjukkan oleh sdr. dalam usaha memartabatkan bahasa dan sastera kebangsaan. Untuk makluman sdr., bagi menyertai program-program anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka, sdr. adalah digalakkan dari semasa ke semasa:

 

      i.        Melayari laman sesawang DBP iaitu : http://www.dbp.gov.my/lamandbp/main.php.

     ii.        Membaca akhbar utama tempatan kerana iklan/program tersebut turut disiarkan.  

    iii.        Membeli atau membaca majalah terbitan DBP seperti Dewan Sastera, Dewan Budaya, Dewan Masyarakat, Dewan Siswa dan Dewan Pelajar.

    iv.        Melayari laman sosial rasmi iaitu Facebook Bulan Bahasa Kebangsaan dan Dewan Bahasa dan Pustaka Malaysia, atau

     v.        Menghubungi Bahagian Komunikasi Korporat, DBP, Kuala Lumpur. Pegawai bertugas yang boleh dihubungi ialah Puan Nor Hamuni Ibrahim (03-21484645) atau Encik Abdul Razak bin Mohammad (tel: 03-21482948).

Lain-lain29.12.2010
pada zaman mutakhir ini betul ke? atau muktahir ini? atau muktahir ? Penggunaan 'marcapada ini' betul ke? atau cuma letak 'Marcapada' je?

Encik Yu,

Maksud mutakhir ialah terakhir, akhir-akhir ini, terbaharu, kemas kini: membicarakan puisi Malaysia ~; A.Samad Said terus-menerus mengikuti perkembangan sastera ~ di dunia; kajian yg dilakukan pd tahun-tahun ~ ini. Oleh itu frasa yang betul  ialah 'pada zaman mutakhir ini' atau ' mutakhir ini'.

Makna 'marcapada' ialah  dunia sekarang ini: orang Muk-min yg tidak terpengaruh dgn ~ yg penuh dgn tipu daya. Oleh itu, perkataan 'marcapada' sudah memadai. 

Tatabahasa18.05.2010
Selamat sejahtera, Saya sedang membuat nota ringkas tentang penggunaan kata ganti nama diri kedua awak dan kamu. Bolehkah saudara@saudari bezakan maksud (penggunaan) kedua-duanya dan memberikan ayat contoh untuk pemahaman yang lebih jelas?Terima kasih.
Menurut Kamus Dewan Edisi Empat, "kamu" ialah kata ganti diri kedua yang biasanya digunakan apabila bercakap dengan orang yang lebih muda daripada kita dan dalam situasi yang agak rasmi, misalnya apabila seorang gutu bercakap dengan muridnya. Manakala "awak" digunakan apabila bercakap dengan orang yang sama taraf atau sebaya dan biasanya dalam situasi tidak rasmi. 
Tatabahasa26.04.2013
1
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata min.