Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Artikel ; Karyawan ; Ensiklopedia ; Peribahasa ; Multimedia ; Jurnal ; Universiti Awam ; Pengesahan Bahasa ; Kerajaan Malaysia ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Khidmat Nasihat
Soalan Jawapan Jenis Soalan Tarikh Soalan
saya ingin mencari nota-nota yang berkaitan dengan pelajaran stpm iaitu perkembangan melayu moden dan unsur-unsur bahasa asing dalam bahasa melayu.Dimanakah laman-laman web yang boleh saya layari jika inginkan nota-nota bahasa melayu stpm selain dari dbp.gov sendiri?Saudara boleh melayari laman web Kumpulan Maktab Adabi gaya Pos yang sering membincangkan soalan pada peringkat STPM.T.Kasih  Lain-lain28.06.2008
Saya ingin mencari nota-nota yang berkaitan dengan perkembangan bahasa melayu moden dan unsur-unsur bahasa asing yang terdapat di dalam bahasa melayu serta contoh-contohnya.Dimanakah laman-laman web yang boleh saya layari untuk mendapatkan nota-nota ini selain dari dbp.gov?

1) Bahasa Melayu : satu singkapan ringkas sejarah dan perkembangannya     Rahim Aman    Pelita 01/02/1999

2) Kajian dan perkembangan bahasa Melayu          Asmah Omar       Pelita Bahasa          01/05/1992

3) Perkembangan bahasa Melayu dalam sejarah oleh Amat Johari Moin. Rampak Serantau : Januari 2001

4) Perkembangan bahasa Melayu dalam sejarah. Ismail Hamid. Dewan Bahasa : Februari 1987

 

Lain-lain28.06.2008
Terima kasih atas maklum balas sebelum ini.Sebenarnya pertanyaan saya merujuk kepada nota 1 SEN MALAYA 1941 yang dikeluarkan oleh kerajaan British pada masa itu. Tertera pada nota-nota itu tulisan Jawi SIN WAU ALIF TA dan bukannya SIN ALIF TA WAU. Adakah ini bermakna pihak British telah salah menggunakan perkataan SATU dalam nota-nota tersebut memandangkan beberapa pihak termasuk Za'ba telah menerbitkan buku-buku berkenaan tulisan Jawi sebelum nota-nota itu dikeluarkan pada tahun 1941.(gambar nota 1 SEN MALAYA 1941 dapat dirujuk di internet). Saya benar-benar berharap mendapat jawapan bagi persoalan ini memandangkan ia berkaitan dengan sejarah negara kita. Terima kasih.Tidak ada maklumat tentang peristiwa sejarah ini dalam sumber rujukan kami. Seperti yang dimaklumkan sebelum ini kami hanya dapat memberikan kedua-dua ejaan sahaja dan rujukan yang kami ada, iaitu buku Daftar Kata Bahasa Melayu: Rumi - Sebutan - Jawi tidak menukilkan etimologi entri ejaan Jawi. Kami cadangkan tuan berhubung dengan pihak Arkib Negara bagi mendapatkan maklumat yang diperlukan.Lain-lain10.10.2012
saya ingin tahu sama ada saya boleh mendapat nota-nota berkenanaan dengan pengunaan bahasa dengan betul

Saudara Guana,

Untuk mendapat nota atau maklumat tentang penggunaan bahasa yang betul saudara perlu memiliki buku Tatabahasa Dewan Edisi Ketiga yang boleh diperoleh di Kedai Buku Koperasi Dewan Bahasa dan Pustaka atau di mana-mana kedai buku di tempat saudara.   

Lain-lain04.08.2009
Saya mempunyai buku compilasi mengenai pokok herba dan kegunaanya , soalan saya adalah apakah yang perlu saya lakukan untuk menerbitkan buku tersebut. Untuk perhatian buku yg ada dalam simpanan saya merupakan koleksi nota nota saya.

Di DBP, penerbitan buku dalam bidang Sains dan Teknologi diuruskan oleh Bahagian Sains dan Teknologi, Jabatan Penerbitan, DBP. Untuk menulis dan menerbitkan buku dalam bidang ini tuan/puan perlu menghantarkan Kertas Cadangan Judul Penerbitan dan mengisi Borang Biodata Penulis yang disediakan oleh Jabatan Penerbitan/Bahagian Sains dan Teknologi. Untuk sebarang pertanyaan saudara boleh mengemukakannya kepada Encik Jamaluddin bin Mohd. Sulong, Ketua Bahagian Sains dan Teknologi, di talian 03-21481423 atau e-mel: jamal@dbp.gov.my.

Lain-lain16.04.2009
bagaimana menulis nota kaki atau nota hujung

Gaya penerbitan Dewan menggunakan Sistem Penulis-Tarikh untuk menulis nota kaki. Susunan maklumatnya adalah seperti yang berikut:

Nama penulis (diikuti dengan tanda koma)

Tahun terbit (diikuti dengan tanda noktah)

Judul sumber (dicetak dalam huruf condong, diikuti dengan tanda noktah)

Jilid (diikuti dengan tanda noktah)

Edisi dan cetakan (diikuti dengan tanda noktah)

Tempat terbit (diikuti dengan tanda noktah bertindih)

Nama penerbit (diikuti dengan tanda koma)

Halaman rujukan (diikuti dengan tanda noktah) 

Nota: Cara penulisan nota kaki ini adalah sama seperti cara penulisan bibliografi. Maklumat lanjut dan contoh penulisannya terdapat dalam buku Gaya Dewan Edisi Ketiga, halaman 170.

 

 

Lain-lain27.02.2008
1.apakah beza antara catit dan catat?contohnya,mencatit nota/mencatat nota? 2.Dimanakah ruangan untuk mencari jurnal berkaitan kesantunan bahasa melalui perkhidmatan dewan bahasa dan pustaka?Harap maaf tidak ada maklumat tentang kesantunan bahasa di dalam ruangan DBP, walau bagaimanapun pihak DBP ada menerbitkan judul Kesantunan Bahasa dalam Pengurusan Pentadbiran dan Media ditulis oleh Asmah Haji Omar dengan harga RM15.00. Sila layari http://www.dawama.com untuk maklumat selanjutnya.  Lain-lain02.02.2008
Salam Dalam sisipan HitsMega Utusan Malaysia 30.12.2013, terdapat beberapa artikel yang menggunakan istilah 'Nota Lutut'. Ini pertama kali saya terjumpa istilah sedemikian. Bunyinya cukup janggal dan saya menyemak istilah tersebut di laman sesawang DBP. Istilah itu tidak wujud. Saya mohon pandangan DBP tentang penggunaan istilah 'Nota Lutut' ini. Bolehkah ia diguna pakai? Terima kasih. AidahSalam Dalam sisipan HitsMega Utusan Malaysia 30.12.2013, terdapat beberapa artikel yang menggunakan istilah 'Nota Lutut'. Ini pertama kali saya terjumpa istilah sedemikian. Bunyinya cukup janggal dan saya menyemak istilah tersebut di laman sesawang DBP. Istilah itu tidak wujud. Saya mohon pandangan DBP tentang penggunaan istilah 'Nota Lutut' ini. Bolehkah ia diguna pakai? Terima kasih. Aidah
Frasa "Nota Lutut" tidak terdapat dalam pangkalan data DBP. Dalam bidang penerbitan DBP menggunakan istilah seperti nota kaki, nota sisi, nota teks, nota hujung dan anekdot. DBP berpendapat istilah "anekdot" yang sedia ada dalam penerbitan yang merujuk pada "kisah yang ringkas tentang sesuatu kejadian kebiasaannya agak lucu" boleh digunakan untuk merujuk konsep "nota lutut". Selain itu, "catatan" atau "nota" juga boleh digunakan.  DBP akan mendapatkan maklumat lanjut tentang penggunaan istilah ini daripada pihak yang berkenaan dan akan menghubungi puan.
Makna31.12.2013
Ayat yang manakah betul? a) Ali menampal nota itu di dalam buku latihan. b) Ali menampal nota itu dalam buku latihan. c) Ali menampal nota itu pada buku latihan.b) Ali menampal nota itu dalam buku latihan.Tatabahasa21.08.2014
Selamat petang Macam mana hendak membezakan imbuhan me-...-i dan me-...-kan? Saya mendapati bahawa contoh ayat dalam kamus dewan dan pelita bahasa berbeza kegunaannya. Adakah kedua-dua ayat di bawah ini gramatis? a. Dia pula tidak sepi drpd meminjamkan beras atau wang kpd tetangganya. (Kamus Dewan) b. Usahawan itu meminjamkan Ah Long wang. (Pelita bahasa) Selepas imbuhan me-...-kan, perlu diikuti dengan objek yang bernyawa atau tidak? Dalam pelita bahasa juga mencatatkan ayat "Usahawan itu meminjamkan wang daripada Ah Long" tidak gramatis. Jadi, ayat yang berikut yang manakah gramatis? a.) Ali meminjamkan Ravi nota-nota kuliah. atau b.) Ali meminjamkan nota-nota kuliah kepada Ravi. Sekian, terima kasih.

Merujuk Kamus Dewan Edisi Keempat (hlm. 1212), maksud 'meminjamkan' ialah memberikan barang dan lain-lain untuk dipinjam. Daripada contoh ayat yang dibertikan, ayat yang gramatis ialah meminjamkan wang atau meminjamkan nota. Untuk penjelasan lanjut, sila rujuk buku Tatabahasa Dewan Edisi Ketiga, hlm. 190 - 217.

Tatabahasa03.06.2010
Tesaurus
 
nota (kata nama,)
Bahasa Asal :Inggeris
Bersinonim dengan catatan, nota kaki, keterangan, rujuk silang.,

Peribahasa
417

A good name is sooner lost than won

Nama yang baik memerlukan masa dan usaha untuk dibina tetapi seseorang itu boleh kehilangannya dengan sekelip mata akibat satu kesalahan yang dilakukan meskipun kecil.

Hilang kemarau setahun oleh hujan sehari. (Nota : Padanan seperti kurang tepat, PM –ve to +ve)

You are a man of honour and have done a lot of good things for his association. But don't get involved in those dubious activities because one minor slip could crumble your good reputation. Remember, a good name is sooner lost than won.

Kamu orang yang terhormat dan telah banyak berjasa kepada persatuan ini. Tetapi janganlah membabitkan diri dalam kegiatan yang mencurigakan kerana satu kesilapan kecil boleh menghancurkan reputasi baik kamu. Ingat, hilang kemarau setahun oleh hujan sehari

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - MelayuLihat selanjutnya...