Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.ri.sa] | ڤريسا

Definisi : 1. sedap (bahan makanan), enak, lazat: sesedap mana pun masakan orang lain, masakan emak lebih ~; 2. rasa tersendiri yg memang merupakan ciri asli atau semula jadi sesuatu, spt buah-buahan dan tumbuhan: ~ oren; ~ anggur; ~ vanila; 3. = bahan ~ bahan yg dibubuh dlm makanan atau minuman utk menambah rasa enaknya: kebanyakan makanan yg diproses telah dicampur dgn pewarna, ~ dan pengawet; berperisa mengandungi perisa: minuman air sirap ~ limau; minuman ~ halia; keperisaan kesedapan, keenakan: nikmatilah ~ buah-buahan sejati. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[pe.ri.sa] | ڤريسا

Definisi : 1 rasa sesuatu makanan (apabila dimakan): Sifat-sifat yg dikehendaki, spt warna bunga, saiz dan ~nya boleh dikekalkan dgn mudah. 2 sedap (bkn makanan); enak; lazat. 3 = bahan ~ bahan yg dimasukkan ke dlm masakan utk mempersedap rasa makanan itu. berperisa mengandungi perisa: minuman air sirap ~ limau. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata perisa


Artikel Majalah

JudulPengarangMajalahKeluaran
Perisa Jurnal puisi MelayuHamzah HamdaniDewan Sastera1 April 1997
Perisa: tradisionalisme Melayu dalam bayang-bayang modernisasiRahman, Jamal DHorison1 January 1994
Perisa kokoHasimah AlimonDewan Kosmik1 June 1996
Perisa menghulur salamAhmad Kamal AbdullahPerisa1 January 1993
Masihkah ada PERISA?Abdul Rassid Haji SubetPerisa: jurnal Puisi Melayu, jil.12, 20041 January 2004
Antara Perisa, Perasa, dan PerasanMashitah TaharinPelita Bahasa1 April 2000
MikrajKemalaPerisa1 January 1993
Pengarang:  Awang AbdullahPerisa: jurnal puisi Melayu, jil.2,19941 January 1994
BagaimanalahZahari HasibPerisa: jurnal Puisi Melayu, jil.12, 20041 January 2004
MagnoliaRoslan JomelPerisa: jurnal Puisi Melayu, jil.12, 20041 January 2004
12345678910...

Kembali ke atas