mengeram | (bkn ayam, itik, burung dsb) duduk di atas telur utk menghangatkannya sehingga telur menetas | Kamus Dewan Perdana |
eskalop | masakan yg menggunakan kepingan daging ayam, lembu dsb tanpa tulang, yg disalut dgn telur dan serbuk roti, digoreng dan dihidangkan bersama sos | Kamus Dewan Perdana |
mengelak | menghalau binatang peliharaan spt lembu, ayam atau burung masuk ke kandang, reban, atau keluar dr kawasan berpagar dgn cara mengeluarkan bunyi, mengacu dgn ranting dsb | Kamus Dewan Perdana |
eber | kulit yg kendur dan melandur di bahagian bawah leher lembu, kerbau dsb, serta bahagian telinga dan dagu ayam | Kamus Dewan Perdana |
ekor | bahagian paling hujung pd ikan, cacing, ular dsb, atau bahagian yg bertulang dan menganjur keluar dr tulang punggung haiwan spt lembu dan kerbau, atau bahagian berbulu pelepah yg memanjang atau menegak pd burung, ayam dsb | Kamus Dewan Perdana |