chaud-froid sauce | sos chaud-froid | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Sos daripada campuran sos wain putih dengan kaldu ikan, jeli aspik ikan, krim dan jus lemon dan khas untuk makanan laut.,2. Sos daripada campuran sos alemand dengan agar-agar ayam atau agar-agar daging dan krim dan khas untuk ayam dan daging. |
chaud-froid sauce | sos chaud-froid | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Sos daripada campuran sos wain putih dengan kaldu ikan, jeli aspik ikan, krim dan jus lemon dan khas untuk makanan laut.,2. Sos daripada campuran sos alemand dengan agar-agar ayam atau agar-agar daging dan krim dan khas untuk ayam dan daging. |
livering | pembekuan | Kejuruteraan | Tiada | 1. Keadaan cat menjadi seperti agar-agar atau teguh.,2. Galas guling yang besar, yang digunakan untuk menyokong kren berputar. |
voltage regulator | pengatur voltan | Teknik | Elektrik | 1. Peranti yang digunakan agar voltan malar pada sesuatu titik. 2. Peranti yang menetapkan voltan pangkalan penjana atau sumber voltan lain pada satu tahap voltan masukan atau beban. |
tongs | sepit setem | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Alat untuk menyepit setem agar tidak rosak. |
tweezer | sepit setem | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Sepit setem: Alat untuk menyepit setem agar tidak rosak. |
keeper of magnet | pengekal magnet | Teknik | Elektrik | 1. Sebatang besi lembut yang digunakan untuk melindungi magnet agar daya kemagnetannya tidak hilang atau berkurangan. Besi ini akan dilekatkan menyilangi kutub magnet kekal. 2. Angker yang dibuat daripada magnet. |
decoy | umpan;; acan (asBJ) | Sejarah | Tiada | 1. Umpan: Orang yang diupah untuk memerangkap orang lain yang disyaki melakukan kesalahan agar orang tersebut dapat ditahan. |
life-cycle thinking | pemikiran kitar hayat | Teknologi Hijau | Reka Bentuk Teknologi Hijau | 1. Pendekatan minda yang prihatin agar tidak memberi kesan buruk terhadap alam sekitar dalam melakukan aktiviti kehidupan. 2. Rangka kerja yang sistematik dengan mengambil kira pandangan menyeluruh terhadap pengeluaran dan penggunaan sesuatu produk atau perkhidmatan serta penilaian kesan terhadap alam sekitar melalui keseluruhan kitar hayat. |
opening remark | kata alu-aluan | Komunikasi | Korporat | 1. Ucapan yang disampaikan oleh penganjur sesuatu acara untuk mengalu-alukan kehadiran khalayak. Ucapan biasanya mengandungi kata penghargaan, menjelaskan maksud acara, pernyataan hasrat supaya acara berjalan lancar, dan harapan agar khalayak berpuas hati dengan acara yang dianjurkan. Fungsi utama kata alu-aluan adalah untuk mewujudkan daya tarikan, menyemai keakraban, dan membina keyakinan khalayak terhadap organisasi. Ucapan biasanya disampaikan oleh ketua sesebuah organisasi atau wakil ketua organisasi. Tempoh penyampaian kata alu-aluan lebih singkat berbanding ucapan utama. Perkataan dan ayat yang digunakan oleh penyampai biasanya dipilih dan diolah secara strategik untuk memastikan ucapan tersebut mendapat perhatian. Sinonim ucapan alu-aluan. 2. Kata-kata yang ditulis dalam buku cenderamata untuk sesuatu acara atau majlis. Kata-kata biasanya ditulis oleh pihak yang bertanggungjawab secara langsung dengan acara atau majlis. Kata-kata ini biasanya ditulis oleh pihak yang bertanggungjawab secara langsung d |