bangsai | [bAN.sAj] | kata kerja | menumbuk (padi, dan lain-lain) bagi kali pertama dan beras belum bersih (beras masih lagi mengandungi kulit-kulit yang kasar dan antah). | Depa bangsai padi guna alu mampai. | [dE.pA bAN.sAj pA.di gu.nA A.lu mAm.pAj] | Mereka menumbuk padi kali pertama dengan menggunakan alu yang mampal. |
kembang | [kEm.bAN] | kata nama | sejenis kuih tradisi daripada tepung beras dan gula yang digoreng menggunakan acuan tembaga yang berbentuk bunga kiambang, kuih loyang, kuih ros; kiambang, sarang tebuan. | | | |
kiambang | [ki.jAm.bAN] | kata nama | sejenis kuih tradisi daripada tepung beras dan gula yang digoreng menggunakan acuan tembaga yang berbentuk bunga kiambang, kuih loyang, kuih ros; kembang, sarang tebuan. | | | |
bunga larak | [bu.NA lA.ÒA/] | | sejenis kuih kering daripada tepung beras yang disira gula, berwarna merah muda seperti bunga larak. | | | |
apom | [A.pom] | kata nama | sejenis kuih yang dibuat daripada tepung beras yang dicampurkan dengan ibu roti dan dikukus, apum biasanya dimasukkan gula dan kadang-kadang bersantan. | | | |
apam | [A.pAm] | kata nama | sejenis penganan yang dibuat daripada tepung beras, santan dan ibu roti dan dibakar, (dimakan dengan kuah lemak manis). | | | |
sarang tebuan | [sA.ÒAN t«.bu.wAn] | | sejenis kuih tradisi daripada tepung beras dan gula yang digoreng menggunakan acuan tembaga yang berbentuk bunga kiambang, kuih loyang, kuih ros; kembang, kiambang. | | | |
dada ayam | [dA.dA A.jAm] | | sejenis kuih yang dibuat daripada tepung beras jawi, gula, santan didadar dalam kuali dan dihias dengan bertih, dimakan dengan kuah lemak manis. | | | |
beka | [bE.kA] | katan nama | sejenis kuih basah yang dibuat daripada tepung beras, gula dan santan yang dimasak hingga pekat, dibungkus dengan daun pisang kemudian dipanggang. | | | |
anak tangga | [A.nA/ tAN.gA] | | sejenis kuih yang dibuat daripada tepung beras, santan dan gula, dimasak sehingga pekat, kemudian dibungkus dalam daun pisang sebesar jari dan dikukus. | | | |