ayaq lawa | [A.jAâÖ lA.wA] | | sos yang dibuat daripada campuran belacan, asam, garam, cili yang dibuat sebagai pencecah lauk dan dimakan bersama nasi. | | | |
akak | [A.kA/] | kata nama | sejenis kuih yang dibuat daripada campuran tepung gandum, gula, santan, telur dan minyak sapi yang dibakar dengan menggunakan acuan. | | | |
pasmbor | [pAs.mbr] | kata nama | sejenis makanan (rojak) yang mengandungi campuran mentimun ubi kentang, ubi sengkuang, tauge, tauhu, cucur ketam, cucur udang dan sotong, yang dibubuh kuah daripada kacang tanah, lenga, asam jawa dan lain-lain; pasembor. | | | |
pasembor | [pA.s«m.br] | kata nama | sejenis makanan (rojak) yang mengandungi campuran mentimun ubi kentang, ubi sengkuang, tauge, tauhu, cucur ketam, cucur udang dan sotong, yang dibubuh kuah daripada kacang tanah, lenga, asam jawa dan lain-lain; pasmbor. | | | |
bantot II | [bAn.tot] | kata kerja | menempel ramuan tertentu pada bisul supaya cepat masak dan pecah. | Mokalu mau bagi bisoi cepat masak, hang kena bantot dia dengan kapoq campoq misan lebah. | [m.kA.lu mAw bA.gi bi.soj tS«.pAt mA.sA/ hAN k«.nA bAn.tot di.jA d«.NAn kA.pâÖ tSAm.pâÖ mi.sAn l«.bAh] | Jika kamu hendakkan bisul cepat masak dan pecah, tempelkannya dengan campuran kapur dan manisan lebah. |