gelinte | [g«.lin.tE] | kata kerja | 1. menguli tepung dan sebagai supaya jadi kecil, membulat dengan menggunakan jari. | Kak dok gelinte tepong pulot nak buat buah melaka. | [kA/ do/ g«.lin.tE t«.poN pu.lot nA/ bu.wAt bu.wAh m«.lA.kA] | Kakak sedang menggentel tepung pulut untuk dibuat buah melaka. |
laik | [lAi/] | kata adjektif | halus, licin lembut (seperti, tepung, baja dan sebagainya). | Kaen sutera lebeh laik lagi dari kaen cit. | [kAen su.t«.ÒA l«.beh lAi/ lA.gi dA.Òi kAen tSit] | Kain sutera lebih halus daripada kain cita. |
kembang | [kEm.bAN] | kata nama | sejenis kuih tradisi daripada tepung beras dan gula yang digoreng menggunakan acuan tembaga yang berbentuk bunga kiambang, kuih loyang, kuih ros; kiambang, sarang tebuan. | | | |
kasidah | [kA.si.dAh] | kata nama | sejenis penganan daripada tepung gandum dan gula yang dimasak (dikacau), disejukkan, dan dihiasi dengan bawang goreng. | | | |
kiambang | [ki.jAm.bAN] | kata nama | sejenis kuih tradisi daripada tepung beras dan gula yang digoreng menggunakan acuan tembaga yang berbentuk bunga kiambang, kuih loyang, kuih ros; kembang, sarang tebuan. | | | |
bunga larak | [bu.NA lA.ÒA/] | | sejenis kuih kering daripada tepung beras yang disira gula, berwarna merah muda seperti bunga larak. | | | |
apom | [A.pom] | kata nama | sejenis kuih yang dibuat daripada tepung beras yang dicampurkan dengan ibu roti dan dikukus, apum biasanya dimasukkan gula dan kadang-kadang bersantan. | | | |
apam | [A.pAm] | kata nama | sejenis penganan yang dibuat daripada tepung beras, santan dan ibu roti dan dibakar, (dimakan dengan kuah lemak manis). | | | |
sarang tebuan | [sA.ÒAN t«.bu.wAn] | | sejenis kuih tradisi daripada tepung beras dan gula yang digoreng menggunakan acuan tembaga yang berbentuk bunga kiambang, kuih loyang, kuih ros; kembang, kiambang. | | | |
dada ayam | [dA.dA A.jAm] | | sejenis kuih yang dibuat daripada tepung beras jawi, gula, santan didadar dalam kuali dan dihias dengan bertih, dimakan dengan kuah lemak manis. | | | |