ntok-ntok | [nt/.nt/] | kata nama | sejenis makanan yang dibuat daripada kelapa parut, ketumbar, jintan, ikan bilis atau udang kering yang ditumbuk halus. Adunan tersebut digaul dengan kuning telur sebelum dibentuk bulat-bulat dan dicelup putih telur lalu digoreng. | | | |
begedel | [b«.g«.del] | kata nama | sejenis makanan yang dibuat daripada kentang rebus yang dilecek, dibubuh kayu manis, bunga lawang, cengkih dan udang kering yang ditumbuk halus, daun saderi dan daun bawang digaul dengan kuning telur dibentuk bulat-bulat dan dicelup dalam putih telur dan | | | |
bontak | [bon.tA/] | kata adjektif | berkenaan orang yang bulat dan pendek. | Orangnye bontak saje, tak macam kakaknye, langsing. | [o.ÄAN.ø« bon.tA/ sA.dZ« tA/ mA.tSAm kA.kA/.ø« lAN.seN] | Orangnya bulat pendek sahaja, tidak seperti kakaknya yang berbadan langsing. |
tembose | [t«m.bo.s«] | kata nama | sejenis kuih seperti karipap yang berbentuk bulat dan berintikan daging, kentang, bawang besar yang dipotong dadu, dan daun saderi yang dihiris halus, kemudian ditumis dengan bawang-bawang dan rempah. | | | |
opak | [o.pA/] | kata nama | sejenis makanan daripada parutan ubi kayu yang dibentukkan bulat, leper, nipis dan besar seperti saiz pinggan, dikeringkan dan digoreng. | | | |
roti kirai | [Äo.ti ki.ÄAj] | | sejenis makanan yang diperbuat daripada tepung dan digoreng seperti rupa jala berbentuk bulat dan dimakan dengan kuah kari daging atau kari ayam atau kuah durian, roti jala. | | | |
nasi ambang | [nA.si Am.bAN] | | sejenis hidangan nasi yang boleh dimakan bersama oleh empat orang tanpa menggunakan pinggan makan dan dihidang di dalam dulang bulat yang besar dan lauknya diletakkan di tengah-tengah. | | | |
pendaram | [p«n.dA.ÄAm] | kata nama | sejenis makanan daripada tepung gandum yang dicampur dengan udang pepai, hirisan bawang besar, daun kunyit, dan lada merah serta garam yang digaul bersama dan digoreng berbentuk bulat | | | |
lontong I | [lon.toN] | kata nama | 1. sejenis makanan berkuah yang mengandungi nasi himpit atau lontong yang dimakan bersama lodeh dan kuah kacang. 2. yang direbus dalam kelongsong daun pisang dalam acuan berbentuk bulat panjang seakan-akan lemang. | | | |