bronok | [bÄo.no/] | kata nama | sejenis kuih yang dibuat daripada biji sagu dicampur dengan air, gula pasir atau gula merah atau gula melaka dan dikacau dalam kuali. Setelah pekat dimasukkan ke dalam loyang dan apabila sejuk dipotong-potong dan digaul dengan kelapa parut. | | | |
seri kaye | [s«.Äi kA.j«] | | sejenis kuih daripada telur, santan, gula pasir atau gula melaka dan daun pandan (boleh dicampur buah nangka yang didadu dan lain-lain) yang dikukus dan dimakan begitu sahaja atau dengan roti dan lain-lain. | | | |
kelepon | [k«.le.pon] | kata nama | kuih seperti bola kecil yang dibuat daripada tepung pulut dan berintikan gula melaka atau gula merah serta bersalut kelapa parut, onde-onde buah melaka. | | | |
kelemet | [k«.l«.met] | kata nama | sejenis lepat dibuat daripada ubi yang diparut atau pisang masak yang dilecek yang digaul dengan gula merah atau gula pasir dan dibungkus dengan daun pisang dan dikukus; belebat. | | | |
belebat | [b«.l«.bAt] | kata nama | sejenis lepat dibuat daripada ubi yang diparut atau pisang masak yang dilecek yang digaul dengan gula merah atau gula pasir dan dibungkus dengan daun pisang dan dikukus; kelemet. | | | |
ngongol | [No.Nol] | kata kerja | mengulum. | Entah ape yang dingongolnye, tak laen gule-gule le tu. | [«n.tAh A.p« jAN di.No.Nol.ø« tA/ lAen gu.l«.gu.l« l« tu] | Entah apakah benda yang dikulumnya, tidak lain daripada gula-gula. |
tepong kusoi | [t«.poN ku.soj] | | sejenis kuih daripada tepung gandum, gula melaka, santan dan setitik kapur sirih yang diadun bersama dan dikukus dengan loyang. Setelah masak, kuih ini dimakan dengan kelapa parut putih yang digaul dengan sedikit garam, kuih kaswi. | | | |
keromos | [k«.Äo.mos] | kata nama | sejenis kuih daripada tepung gandum, gula dan bahan penaik yang digoreng hingga kembang. | | | |
tepong torak | [t«.poN to.ÄA/] | | sejenis kuih yang dibuat daripada tepung pulut berisi gula merah yang dibungkus dengan daun pisang berbentuk kun dan dikukus. | | | |
kue coroh | [ku.we tSo.Äoh] | | sejenis kuih yang dibuat daripada tepung gandum, santan, gula, daun pandan dan rempah seperti kayu manis, pekkak (bunga lawang) dan cengkih yang digaul rata sebelum dibakar. | | | |