Maklumat Kata
Kamus Bahasa Melayu
rempah I
Definisi :
bahan perisa makanan yg terdiri drpd kulit kayu manis, cengkih, buah pelaga, jintan manis, dll.
(Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
rempah
Rujuk :
ramu
,
ramuan
,
Juga ditemukan dalam:
Kamus Bahasa Melayu
(170)
Kamus Bahasa Inggeris
(16)
Istilah MABBIM
(1)
Istilah Bahasa Melayu
(64)
Glosari Leksikal Bahasa Sukuan
(1)
Kamus Sains
(1)
Kamus Thai Melayu Dewan
(1)
Bahasa Sukuan Bajau
(1)
Kamus Dewan Perdana
(1)
Pengesahan Bahasa
(37)
Khidmat Nasihat
(27)
Ensiklopedia
(24)
Buku
(7)
Pantun
(9)
Glosari Dialek Johor
(12)
Glosari Dialek Kelantan
(2)
Glosari Dialek Pahang
(3)
Glosari Dialek Pulau Pinang
(3)
Perkhidmatan +
Korpus
e-Tesis
e-Jurnal
e-Kamus
e-Borneo
e-Seminar
i-Pintar
Puisi
Sayang tekukur digulai lemak,
Rempah-rempah dari Jawa;
Biar lumpur jalan semak,
Rebah-rimpah kumari juga.
Lihat selanjutnya...
(4)
Glosari Dialek Johor
Entri
Fonetik
Kelas Kata
Makna
Ayat Dialek
Sebutan Ayat
Maksud Ayat
bebotok
[b«.bo.to/]
kata nama
sejenis lauk daripada ikan yang dibubuh
rempah
, kerisik, daun kunyit yang dimayang halus dan dibungkus dengan beberapa jenis pucuk daun seperti pucuk ubi, pucuk kaduk dan lain-lain. Ikan yang disalut
rempah
dan pucuk-pucuk itu dibungkus dengan rapi dengan
pekkak
[pe/.ka/]
kata nama
sejenis
rempah
yang keras dan menyerupai kelopak bunga, bunga lawang.
nasi uduk
[nA.si u.du/]
sejenis nasi yang dimasak bersama kuah lauk ayam.
Rempah
ditumis hingga kering sebelum dimasukkan santan dan ayam. Ayam yang sudah masak dikeluarkan dan dimasukkan beras dan dimasak sebelum dimasukkan semula ayam tadi.
pelas
[p«.lAs]
kata nama
sejenis lauk daripada kelapa muda yang diparut dan dicampur dengan
rempah
, kemudian dimasak bersama ikan atau udang sehingga mendidih.
bontel
[bon.tel]
kata nama
sejenis lauk daripada ikan kering (ikan kembung), kelapa parut yang digaul dengan
rempah
, telur dan ulam, dibungkus dengan daun pisang dan dikukus.
kue coroh
[ku.we tSo.Äoh]
sejenis kuih yang dibuat daripada tepung gandum, santan, gula, daun pandan dan
rempah
seperti kayu manis, pekkak (bunga lawang) dan cengkih yang digaul rata sebelum dibakar.
beriani gam
[b«.Äi.jA.ni gAm]
nasi beriani yang dimasak berlapis-lapis bersama daging yang telah digaul dengan
rempah
beriani. Nasi ini dimasak dengan periuk yang ditutup rapat dan digam kelilingnya dengan tepung yang telah diuli bersama air. Nasi ini dimasak dengan api yang amat sede
telo pindang
[t«.lo pin.dAN]
sejenis telur rebus yang direbus khas berlapis-lapis dengan beberapa jenis pucuk daun seperti daun semangkuk bersama
rempah
ratus dan garam. Telur ini direbus sekurang-kurangnya enam jam dengan api yang perlahan dan lazimnya dibuat sempena majlis perkahwi
rempeyek tempe
[Äem.pe.je/ tem.pe]
sejenis makanan yang dibuat daripada tempe yang dipotong nipis dan dicelupkan dalam tepung beras yang bercampur santan dan
rempah
lalu digoreng.
mi rebos joho
[mi Ä«.bos dZo.ho]
sejenis masakan mi yang dicelur dan dimakan bersama kuah pekat daripada air rebusan daging yang ditumis bersama bawang, taucu, udang kering dan sedikit
rempah
campak. Kuah ini lazimnya mengandungi daging lembu dan sedikit udang dan dipekatkan dengan santa
1
2
Kembali ke atas
Thanks for clicking. That felt good.
Close
Borang Maklum balas Carian PRPM
@DBP
Malaysia
Pelawat PRPM
@DBP
Malaysia yang dihormati,
Kami sedang berusaha untuk meningkatkan perkhidmatan Carian PRPM
@DBP
Malaysia ini. Komen, pandangan, kritikan dan cadangan tuan/puan sangat kami hargai. Mohon berikan maklum balas seperti berikut :
1. Antara muka pengguna.
2. Domain atau kluster maklumat serta kandungan maklumat.
3. Kepantasan carian.
4. Pandangan dan cadangan keseluruhan.
5. Alamat e-mel atau nombor telefon.
*
Sila tunggu sebentar...