ikan daen | [i.kAn dAen] | | isi ikan kering yang besar | Ikan daen sedap goreng buboh bawang dengan cabai kerin | [i.kAn dAen s«.dAp go.ÒeN bu.boh bA.wAN d«.NAn tSA.bAj k«.Òin] | Isi ikan kering yang besar sedap digoreng bersama bawang dan cili kering. |
cengeh | [tSe.NEh] | kata adjektif | bau yang menusuk seperti bau bawang putih, rempah dan peluh | Gulai ni tak sedap pasai rempah dia cengeh. | [gu.lAj ni tA s«.dAp pA.sAj Ò«m.pAh di.jA tSe.NEh] | Gulai ini tidak sedap sebab rempahnya berbau. |
awaih | [A.wAC] | kata kerja | menyediakan bahan-bahan untuk masakan seperti rempah, cili, bawang, halia dan lain-lain. | Hang awaih dulu, sat ni aku mai tomeh kari. | [hAN A.wAC du.lu sAt ni A.ku mAj to.mEh kA.Òi] | Awak sedia bahan-bahan dulu, sebentar lagi saya datang tumis kari. |
perisi | [p«.Òi.si] | kata kerja | 1. mengasingkan atau menanggalkan sesuatu seperti antah daripada beras, kulit daripada bawang, isi buah daripada bijinya dan buah daripada tangkainya. | Dulu kalu nak menanak kena perisi beraih. | [du.lu kA.lu nA m«.nA.nA/ k«.nA p«.Òi.si b«.ÒAC] | Dulu kalau hendak memasak nasi perlu buang antah. |
tomeh darat | [t.mEh dA.ÒAt] | | kaedah menumis yang buat selepas gulai atau kari siap dimasak. Ini dilakukan dengan mengoreng bawang, daun kari, bili sawi dan lain-lain dan dicurahkan ke dalam gulai atau kari tadi | | | |
bantut | [bAn.tut] | kata nama | sejenis makanan yang dibuat daripada ikan haruan yang dibelah belakang dan disumbat dengan kelapa berserta cili, bawang, serai, kunyit dan sebagainya. Ikan ini kemudiannya dipanggang. | | | |