pulut kerabu | [pu.lut k«.ÒA.bu] | | pulut yang dimasak kemudian dicampur dengan kelapa parut dan garam | | | |
pulut dakap | [pu.lut dA.kAp] | | sejenis kuih daripada pulut yang dimasak dengan santan, berinti pisang, dibungkus dengan daun pisang, diikat dan direbus | | | |
pulot panggang | [pu.lut pAN.gAN] | | sejenis. makanan daripada pulut yang dimasak dengan santan, dibungkus dengan daun pisang | | | |
kandasturi | [kAn.dAs.tu.Òi] | kata nama | kuih daripada kacang hijau yang dimasak, dikepal, dicelup tepung dan digoreng. | | | |
tomeh darat | [t.mEh dA.ÒAt] | | kaedah menumis yang buat selepas gulai atau kari siap dimasak. Ini dilakukan dengan mengoreng bawang, daun kari, bili sawi dan lain-lain dan dicurahkan ke dalam gulai atau kari tadi | | | |
lebuih | [l«.buC] | kata adjektif | berkenaan ubi, kacang dan lain-lain yang lembut dan lembik kerana terlalu lama dimasak. | Ubi tu dah lebuih tak sedap nak makan. | [u.bi tu dAh l«.buC tA/ s«.dAp nA/ mA.kAn] | Ubi itu sudah lembut dan lembik tidak sedap untuk dimakan. |