rigeh | [Òi.gEh] | kata nama | tandan kelapa yang sudah tidak berbuah | Dulu-dulu orang guna rigeh hat muda buat gosok gigi. | [du.lu.du.lu o.ÒAN gu.nA Òi.gEh hAt mu.dA bu.wAt go.so gi.gi] | Dahulu orang gunakan tandan kelapa muda untuk menggosok gigi. |
mumbang | [mum.bAN] | kata nama | tempurung kelapa yang masih lembut dan boleh dimakan | Bini Mat tu mengidam nak makan mumbang. Mana nak pi cari? | [bi.ni mAt tu m«.Ni.dAm nA/ mA.kAn mum.bAN mA.nA nA/ pi tSA.Òi] | Isteri Mat itu mengidam hendak makan tempurung kelapa yang masih lembut. Di mana boleh dapat? |
pisau bangkong | [pi.sAw bAN.koN] | | sejenis pisau yang bersaiz besar, biasanya digunakan untuk menyiang ikan, membelah kelapa dan sebagainya | Kalu nak belah buah nyoq ambek pisau bangkong. | [kA.lu nA/ b«.lAh bu.wAh ø)Ö Am.bE/ pi.sAw bAN.koN] | Kalau nak belah buah kelapa ambil pisau bangkung. |
kumboi | [kum.boj] | kata nama | ketulan berwarna putih di dalam kelapa yang sedang bercambah. | Kata orang tua-tua kalu budak-budak makan kumboi sat ni jadi bodo. | [kA.tA .ÒAN tu.wA.tu.wA kA.lu bu.dA/.bu.dA/ mA.kAn kum.boj sAt ni dZA.di bo.d] | Kata orang tua-kalau budak-budak makan ketulan di dalam kelapa nanti jadi bodoh. |
puruih | [pu.ÒuC] | kata nama | bilah lidi daripada enau, kelapa, rembia nipah dan sebagainya | La ni depa guna buloh buat puruih sate. | [lA ni dE.pA gu.nA bu.loh bu.wAt pu.ÒuC sA.tE] | Sekarang mereka guna buluh sebagai bilah sate. |
nasik gerek | [nA.si/ g«.Òet] | | sagun daripada nasi, kelapa dan gula. Nasi ini terlebih dahulu dijemur, digoreng dan ditumbuk. | | | |
gula gerek | [gu.lA gE.Òe] | | gula daripada nira kelapa. | | | |
ayaq isi | [A.jA)Ö i.si] | | sejenis minuman, air kelapa muda dengan isinya. | | | |
sepera | [s«.pE.rA] | kata nama | kuih seperti karipap tetapi berintikan kelapa pedas. | | | |
pulut kerabu | [pu.lut k«.ÒA.bu] | | pulut yang dimasak kemudian dicampur dengan kelapa parut dan garam | | | |