eron | [E.Òn] | kata kerja | menggaul santan dengan pulut yang dikukus ketika masih panas. | Mak dok eron pulut kunin. | [mA do E.Òn pu.lut ku.nin] | Mak sedang menggaul santan pada pulut kuning. |
pulut kerabu | [pu.lut k«.ÒA.bu] | | pulut yang dimasak kemudian dicampur dengan kelapa parut dan garam | | | |
pulut dakap | [pu.lut dA.kAp] | | sejenis kuih daripada pulut yang dimasak dengan santan, berinti pisang, dibungkus dengan daun pisang, diikat dan direbus | | | |
sereyat I | [s«.Ò«.jAt] | kata kerja | menyejat atau tos; periat | Sereyat pulut dulu lepaih tu baru kukuih. | [s«.Ò«.jAt pu.lut du.lu l«.pAC tu bA.Òu ku.kuC] | Tos pulut dahulu selepas itu baru dikukus. |
pulot panggang | [pu.lut pAN.gAN] | | sejenis. makanan daripada pulut yang dimasak dengan santan, dibungkus dengan daun pisang | | | |
gedong cak | [g«.doN tSA/] | | kuih daripada adunan tepung pulut, gula merah dan kelapa. Kuih ini dibungkus dengan daun nipah dan dibakar. | | | |
onde-onde | [on.dE.on.dE] | kata nama | 1. kuih daripada tepung pulut atau ubi keledek, intinya daripada kelapa atau kacang hijau dan bergula, bersalut bijan dan digoreng (kuih bom) | | | |
tengah dua | [t«.NAh du.wA] | | sukatan atau ukuran yang nilai sebenarnya satu dan satu setengah cth, tengah dua ringgit sama dengan seringgit lima puluh sen | Kalu buat pulot kacau, secupak pulot dengan tengah dua kati gula elok la. | [kA.lu bu.wAt pu.lot kA.tSAw s«.tSu.pA/ pu.lot d«.NAn t«.Nah du.wA kA.ti gu.lA E.l/ lA] | Kalau membuat wajik, secupak pulut dan satu kati setengah gula cukuplah. |