kue bakaq | [kue bA.kA)Ö] | | sejenis kuih kering daripada tepung ubi, tepung gandum, santan, telur, dan gula dan dibakar, kuih bangkit. | | | |
tepung torak | [t«.poN to.ÒA] | | sejenis kuih yang dibungkus dengan daun pisang dan diikat kedua hujung, dibuat daripada tepung beras, santan dan gula dan dikukus | | | |
beka | [bE.kA] | kata nama | kuih daripada tepung beras dan santan, manakala intinya daripada adunan tepung beras dan gula. Adunan ini dibungkus dengan daun pisang seperti lepat dan dibakar. | | | |
gedong cak | [g«.doN tSA/] | | kuih daripada adunan tepung pulut, gula merah dan kelapa. Kuih ini dibungkus dengan daun nipah dan dibakar. | | | |
tempek | [tEm.pE/] | kata nama | kuih dadar, biasanya daripada tepung gandum, air dan garam. Adakalanya ditambah dengan pisang atau kelapa. | | | |
onde-onde | [on.dE.on.dE] | kata nama | 1. kuih daripada tepung pulut atau ubi keledek, intinya daripada kelapa atau kacang hijau dan bergula, bersalut bijan dan digoreng (kuih bom) | | | |
lempiang bakaq | [lEm.pi.jAN bA.kA)Ö] | | sejenis kuih daripada pisang yang diramas dengan tepung gandum dan gula. Bancuhan ini dileperkan di atas daun pisang dan ditutup dengan daun pisang lalu dibakar. | | | |
kandasturi | [kAn.dAs.tu.Òi] | kata nama | kuih daripada kacang hijau yang dimasak, dikepal, dicelup tepung dan digoreng. | | | |
perenin | [p«.Ò«.nin] | kata kerja | memisahkan sesuatu mendapan yang berada di dalam air | Kalu nak bancoh halua maskat, tepong yang hang basoh hang kena perenin dulu. | [kA.lu nA/ bAn.tSoh hA.lu.wA mAs.kAt t«.poN jAN hAN bA.soh hAN k«.nA p«.Ò«.nin du.lu] | Kalau hendak bancuh halwa maskat, tepung yang awak basuh perlu perenin dulu. |