buah | fruit | Bahagian yang terbentuk daripada ovari bunga setelah persenyawaan berlaku. Buah mengandungi biji benih yang terbentuk daripada ovul. Lihat Rajah | Menengah Rendah |
buah | fruit | Bahagian yang berisi, yang dikeluarkan oleh pokok atau tumbuhan lain. Biasanya buah mengandungi biji benih. | Sekolah Rendah |
berisi | fleshy | Sifat buah yang banyak isinya. Contohnya, buah mangga. Lihat Rajah | Sekolah Rendah |
limau nipis | lime | Buah yang bulat, berbau segar, berwarna hijau kekuning-kuningan, berkulit nipis dan mengeluarkan air yang masam. Lihat Rajah | Sekolah Rendah |
sabut | husk | Bahagian kulit buah tertentu yang berserat dan berongga. Contohnya, sabut pada kulit kelapa dan pinang. Lihat Rajah | Sekolah Rendah |
pong-pong | pong-pong | Buah yang beracun, kalis air, kulit berserabut apabila matang dan dipencarkan melalui air. Lihat Rajah | Sekolah Rendah |
bunga | flower | Bahagian yang mengeluarkan buah pada tumbuhan. Bunga biasanya mempunyai kelopak berwarna-warni yang berbau wangi untuk menarik perhatian serangga. | Sekolah Rendah |
masam | sour | Rasa seperti cuka atau buah asam. | Sekolah Rendah |
mekanisme letupan | explosive mechanism | Cara penyebaran biji benih. Buah yang matang akan meletup dan membolehkannya tersebar ke persekitaran. Contohnya, biji getah. Lihat Rajah | Sekolah Rendah |
organ perkumuhan | excretory organ | Organ yang terdiri daripada sepasang buah pinggang, peparu dan kulit yang berfungsi untuk menyingkirkan bahan perkumuhan seperti air kencing, karbon dioksida dan peluh daripada badan. Lihat Rajah | Sekolah Rendah |