Maklumat Kata
Kamus Bahasa Melayu
pempasteuran
[pem.pas.tu.ran] |
ڤمڤستورن
Definisi :
proses mempasteur;
(Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata
pempasteuran
Juga ditemukan dalam:
Kamus Bahasa Melayu
(3)
Istilah Bahasa Melayu
(1)
Glosari Sains Untuk Sekolah
(2)
Ensiklopedia
(2)
Buku
(1)
Perkhidmatan +
Korpus
e-Tesis
e-Jurnal
e-Kamus
e-Borneo
e-Seminar
i-Pintar
Glosari Sains Untuk Sekolah
Istilah Bahasa Melayu
Istilah Bahasa Inggeris
Huraian
Peringkat
pempasteuran
pasteurization
Proses mengawet bahan makanan dengan cara memanaskannya dalam suhu yang tertentu bagi membunuh hampir keseluruhan bakteria dan diikuti oleh penyejukan dalam suhu yang tertentu. Contohnya, yogurt dan susu.
Lihat Rajah
Sekolah Rendah
pempasteuran
pasteurization
Proses mengawet bahan makanan dengan cara memanaskan bahan pada suhu
65°C
selama 30 minit atau
72°C
selama 15 saat dan diikuti dengan penyejukan segera pada
10°C
atau kurang.
Menengah Atas
Kembali ke atas
Thanks for clicking. That felt good.
Close
Borang Maklum balas Carian PRPM
@DBP
Malaysia
Pelawat PRPM
@DBP
Malaysia yang dihormati,
Kami sedang berusaha untuk meningkatkan perkhidmatan Carian PRPM
@DBP
Malaysia ini. Komen, pandangan, kritikan dan cadangan tuan/puan sangat kami hargai. Mohon berikan maklum balas seperti berikut :
1. Antara muka pengguna.
2. Domain atau kluster maklumat serta kandungan maklumat.
3. Kepantasan carian.
4. Pandangan dan cadangan keseluruhan.
5. Alamat e-mel atau nombor telefon.
*
Sila tunggu sebentar...