ledot | [lE.dt] | kata adjektif | berkenaan sesuatu cecair yang pekat seperti tanah, gulai. | Jangan banyok ngat buboh santan, kang ledot gule. | [dZA.NAn bA.ø/ NAt bu.boh sAn.tAn kAN lE.dt gu.lE] | Jangan banyak sangat bubuh santan, nanti cair gulai. |
bubo lio | [bu.bo li.j] | | cendol beserta santan dan air gula. | | | |
gule manih | [gu.lE mA.nih] | | gulai yang hanya mengandungi sayur dan santan. | | | |
penganan luwe | [p«.NA.nAn lu.w«] | | penganan daripada campuran tepung beras goreng, santan, telur dan dimasak menggunakan acuan. | | | |
penganan cincen | [p«.NA.nAn tSin.tSen] | | penganan daripada campuran tepung beras, gula, santan, seterusnya diuli dan dicelup dengan telur dan digoreng. | | | |
ikan potok | [i.kAn p.t/] | | 1. makanan daripada ikan sungai yang dicampurkan dengan santan pekat, kunyit, cili padi dan dimasak lama dengan api yang perlahan. | | | |
buoh sepang | [bu.wh s«.pAN] | | penganan yang dibuat daripada tepung pulut yang dicampurkan dengan santan dan berintikan kelapa, ia dimasak dengan cara mengaturnya di atas daun pisang dan dikukus. | | | |
kue telipok | [ku.we t«.li.po/] | | penganan berbentuk bintang dibuat daripada tepung pulut yang dicampur dengan santan, gula dan air daun pandan, dimasak dengan cara di alas dengan daun pisang yang dibentuk bulat dan dikukus. | | | |
kue hati pari | [ku.we hA.ti pA.Äi] | | sejenis kuih tradisi pahang, ia dibuat daripada jagung kampung yang dikisar dan diambil patinya, seterusnya dimasak dengan santan pekat dan gula. | | | |
lempap pisang | [l«m.pAp pi.sAN] | | penganan seperti pengat pisang tetapi berkuah sedikit. Pisang dibelah dua tetapi tidak putus kemudian disapu dengan sedikit garam dan dimasak bersama gula dan pati santan. | | | |