Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata Garam air

Puisi
 

Itik air baru berkepak,
     Cari makan dengan ibunya;
Kalau tidak garam dicampak,
     Bolehkah masin kuah sebelanga?


Lihat selanjutnya...(3)
Peribahasa

Garam jatuh di air.

Bermaksud :

Nasihat yang diterima dengan baik.

 

Lihat selanjutnya...(3)


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
SESIUM

Sesium ialah unsur logam lembut, berwarna

keperakan. Garam sesium larut, seperti sesium

karbonat dan sesium klorida, tersebar banyak

dalam kepekatan rendah dalam air garam dan air

mineral. Ahli sains Jerman, Robert Bunsen dan

Gustav Kirchhoff mengesan sesium pada tahun

1860. Pada tahun 1882, ahli kimia Carl Setterberg

mengasingkan logam tulen.

UMUM 
AIR MINERAL

 Air mineral yang juga dikenali air terudara atau

air galian ialah mata air yang mengandungi jirim

mineral atau gas yang tinggi. Jirim mineral

termasuk garam, garam Epsom, kapur, magnesia,

besi, silika, boron, fluorin, dan banyak lagi jirim

lain, termasuk juga bahan radioaktif.

UMUM 
DAHAGA

Dahaga ialah keadaan yang menyebabkan

badan memerlukan air. Persekitaran dalaman

badan (organ dan tisu) memerlukan sejumlah air

dan garam untuk berfungsi dengan baik. Terlalu

banyak atau terlalu kurang air atau garam boleh

memusnahkan dan merosakkan sel. Oleh sebab

itu, manusia dan haiwan perlu mengawal

pengambilan air.

UMUM 
SPA

Spa ialah bandar-bandar yang terletak di kawasan

mata air semula jadi atau telaga. Di Eropah, spa

menjadi popular semasa pemerintahan Rom.

Orang ramai percaya bahawa sulfur, nitrat atau air

garam yang terkandung dalam air spa dapat

menyembuhkan pelbagai penyakit. Orang Rom

telah membina tempat mandi di Bath dan St.

Albans di England.

UMUM 
PASTRI

Pastri dibakar daripada doh yang keras, pendek

yang pada dasarnya terdiri daripada tepung,

garam, lelemak, dan air. Doh ini dibakar menjadi

pastri biasa, pastri berkelopak, atau pastri paf.

UMUM 
AIS

Ais ialah air yang beku. Suhu sejuk menyebabkan

ais terbentuk di tasik dan sungai, dan di atas jalan

dan laluan jalan kaki yang basah. Salji, hujan beku,

fros, dan hujan air batu ialah ais, begitu juga

glasier. Ais terjadi apabila suhu air tulen jatuh

kepada 0°C. Suhu ini dikenali sebagai takat beku

bagi air. Ia juga dirujuk sebagai titik ais, satu

daripada dua titik tetap pada termometer. Air yang

mengandungi bendasing, seperti alkohol, garam,

atau gula, membeku pada suhu lebih rendah

daripada air tulen. Bendasing yang sedemikian

boleh ditambah pada air untuk mengelakkannya

daripada membeku. Apabila bendasing dicampur

pada ais, ia menyebabkan ais cair.

UMUM 
TELAGA

Telaga ialah lubang yang digali di dalam tanah

untuk memperoleh cecair. Telaga air merupakan

jenis telaga yang paling biasa ditemui. Telaga

minyak dan telaga gas asli juga biasa ditemui.

Kebanyakan syarikat perlombongan juga

menggunakan telaga untuk mengeluarkan garam

dan sulfur dari dalam tanah. Mereka mengepam

wap atau air panas untuk mengeluarkan bahan-bahan

ini.

UMUM 
TASIK HINDMARSH

Tasik Hindmarsh ialah tasik air tawar yang

terbesar di Victoria, Australia. Luas tasik ini 12 000

hektar. Pinggir tasik ini melebihi 64 kilometer

namun permukaan airnya tidak menentu kerana

tasik ini menjadi kering pada tahun yang kering

dan menjadi sebuah kawasan tanah datar yang

diselaputi garam.

Tasik Hindmarsh terletak di Dimboola Shire,

kira-kira lima kilometer ke timur laut Jeparit.

UMUM 
SEBATIAN

Sebatian ialah bahan yang mengandungi lebih

daripada satu jenis atom. Setiap sebatian

mempunyai komposisi tertentu yang boleh

diperikan dengan formula kimia. Contohnya, air

ialah sebatian yang mengandungi dua jenis atom,

hidrogen (H) dan oksigen (O). Formula kimia air

ditulis H 2 O kerana terdapat dua kali sebanyak atom

hidrogen dengan atom oksigen dalam mana-mana

sampel air. Lain-lain sebatian biasa termasuk garam

dan gula. Sebatian ini dan banyak sebatian lain

wujud dalam alam semula jadi. Banyak sebatian

lain juga dicipta secara artifisial.

UMUM 
TELUR MASIN

TELUR MASIN, telur yang diperam atau direndam dalam air yang dimasak dengan garam. Telur ini akan menjadi cukup masin selepas direndam selama 30 hingga 40 hari. Telur masih boleh dibuat daripada telur ayam atau telur itik.

BUDAYAKonsep
12

Kembali ke atas