BAWANG PUTIH BAWANG MERAH | BAWANG PUTIH BAWANG MERAH, cerita rakyat Melayu yang popular, berkembang mulanya dalam bentuk lisan dan kemudian diterbitkan dalam bentuk buku untuk bacaan umum. | SASTERA | Konsep |
LIK | Lik ialah sayur yang berkaitan dengan bawang. Tumbuhan lik mempunyai banyak daun leper yang bersambung di pangkalnya untuk membentuk batang yang tebal. Batang lik lebarnya 2.5 sentimeter hingga lima sentimeter, dan panjangnya 10 sentimeter hingga 20 sentimeter. Batangnya adalah bahagian yang boleh dimakan, rasanya seperti rasa bawang. Lik dimakan mentah, dimasak, atau digunakan sebagai perisa untuk makanan lain. | UMUM | |
RAMP | Ramp atau lik liar bawang liar ialah yang tumbuh di kawasan hutan jarang yang lembap di timur Amerika Syarikat. | UMUM | |
KUCAI | Kucai ialah sayur hijau yang berkait rapat dengan bawang. Kucai tumbuh liar di Eropah dan Asia. Akarnya ialah bebawang kecil berbentuk telur, yang darinya tumbuh daun yang panjang, halus bak tiub. | UMUM | |
SQUILL | Squill ialah nama bagi beberapa tumbuhan yang mempunyai akar bebawang. Ia tergolong dalam famili lili. Satu jenis squill, yang dinamakan bawang laut, tumbuh di sekitar Laut Mediterranean. Ia mengeluarkan bebawang yang kadangkala beratnya 1.8 kilogram. Bebawang squill ini mempunyai nilai ubatan. | UMUM | |
SINGGANG | SINGGANG, sejenis masakan rebusan daripada bahan-bahan seperti lengkuas, serai, bawang putih, asam keping dan kadang-kadang ditambah belacan, manisan dan cili belah. Biasanya ikan digunakan sebagai bahan penting khususnya ikan tongkol atau ikan kayu, ikan tamban dan ikan kembung. Daging juga boleh dibuat singgang seperti yang terdapat di Johor dan bahan-bahan yang digunakan termasuklah ketumbar, cili kering, halia, lada hitam dan bawang merah yang ditumbuk. Singgang juga disebut sebagai pindang. | BUDAYA | Makanan |
SOSEJ | Sosej ialah makanan yang dibuat daripada daging cincang dan dibubuh perasa. Daging yang digunakan untuk membuat sosej termasuk daging lembu, haiwan buruan, babi, ayam itik, anak lembu, dan di sesetengah negara – ikan. Sosej dibubuh perasa herba dan rempah-ratus, di samping garam, lada, lada hitam, sage, bawang, gula, dan halia. Kebanyakan sosej mengandungi sesetengah jenis bijirin, yang berfungsi sebagai pengikat, dan sedikit pengawet yang dinamakan nitrit. Nitrit memberi warna kepada sosej dan membantu mencegah pertumbuhan bakteria yang menyebabkan sejenis keracunan makanan yang dinamakan botulism. Orang Eropah kadangkala menambah gin atau wain merah kepada sosej untuk memberikannya rasa yang istimewa. | UMUM | |
LAKSA | LAKSA, mi kasar yang diperbuat daripada tepung beras. Laksa yang dicelur, dimakan bersama-sama hirisan timun, ulam, cili, bawang besar dan kuah. Kuah laksa diperbuat daripada isi ikan dan dimasak asam atau lemak | BUDAYA | Konsep |
KAYAN | KAYAN, kaum minoriti di Sarawak. Kaum ini tergolong dalam kumpulan Orang Hulu. Masyarakat Kayan yang dianggarkan berjumlah kira-kira 15 000 orang (banci 1993). Kayan terdiri daripada beberapa kumpulan kecil seperti Uma Pu, Uma Pliau, Uma Bawang, Uma Pako, Uma Semuka, Uma Belor, Uma Apan, Uma Juman, Uma Lesong dan lain-lain lagi. Walaupun mereka terdiri daripada beberapa kumpulan kecil yang berlainan namun bahasa yang digunakan tidak jauh berbeza. | BUDAYA | Bangsa/Suku/Kaum |
KERABU | KERABU, makanan yang diperbuat daripada hirisan sayur-sayuran atau buah-buahan yang dicampur dengan kerisik, bawang, udang, cili, asam dan garam. | BUDAYA | Makanan |